Vojny v roku 2013 vyrobili 33,3 milióna vnútorných vysídlencov

NETKY.SK • 14 Máj 2014, 16:35 • 2 min
Vojny v roku 2013 vyrobili 33,3 milióna vnútorných vysídlencov

ŽENEVA - Počet ľudí unikajúcich pred konfliktami a násilím v rámci vlastných krajín sa v roku 2013 zvýšil na rekordných 33,3 milióna, čo je o 4,5 milióna viac ako úhrn z predošlého roka.

slovakia

left justify in out

Najnovšie údaje v stredu zverejnili najvyšší predstavitelia Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) a Nórskej utečeneckej rady (NRC). Zaznamenaný nárast pripadá z veľkej časti na občiansku vojnu v Sýrii, ktorá pokračuje štvrtým rokom a podľa exilových aktivistov si vyžiadala najmenej 150-tisíc mŕtvych. Šéfovia organizácií počas vystúpenia pred novinármi v Ženeve informovali, že počas roka 2013 stalo takzvanými vnútornými vysídlencami 8,2 milióna ľudí vrátane 3,5 milióna Sýrčanov. Podľa generálneho tajomníka NRC Jana Egelanda ide o najhorší stav od genocíd v Rwande a Bosne z 90. rokov, keď celkový počet vnútorných vysídlencov dosiahol 28 miliónov.

 

Štatistika zostavovaná Centrom pre monitorovanie vnútorného vysídlenia so sídlom v Ženeve, ktoré je súčasťou NRC, pokrýva len 58 krajín sveta. Vyplýva z nej však, že väčšina vnútorne vysídlených osôb sa nachádza v piatich krajinách - Sýrii, Kolumbii, Nigérii, Konžskej demokratickej republike a Sudáne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies