Vojnových veteránov si uctili položením kvetov, ktoré rástli na hroboch vojakov

NETKY.SK • 15 November 2010, 08:13 • 2 min
Vojnových veteránov si uctili položením kvetov, ktoré rástli na hroboch vojakov

Vojnových veteránov si uctili položením kvetov, ktoré rástli na hroboch vojakov

slovakia

left justify in out

img

Položením červeného kríža s kvetom maku si dnes uctili pamiatku vojnových veteránov pri pomníku na Šafárikovom námestí desiatky ľudí, vrátane predstaviteľov armády a diplomatov. Minister obrany Ľubomír Galko pripomenul, že tieto červené kvety rástli na hroboch vojakov prvej svetovej vojny a stali sa symbolom osláv dňa vojnových veteránov.
"Zmyslom tejto spomienky je pozdvihnúť hodnoty slobody a mieru a poukázať na to, že mnohí vojaci dokázali v mene týchto hodnôt obetovať svoje životy," vyhlásil Galko. Zároveň poďakoval za odvahu, ktorú vojnoví veteráni preukázali v bojoch oboch svetových vojen. "Vaša láska k vlasti a úcta k demokratickým hodnotám vám nedovolili poddať sa. O to väčšia úcta vám patrí pri každej zmienke o slobode," povedal minister obrany prítomným veteránom a vdovám po nich.
Účastník západného odboja Milan Píka na spomienkovej slávnosti požiadal prítomných, aby nezabudli na historické udalosti, úspechy, sklamania a obete, pretože to všetko tvorí pamäť národa. "Našou povinnosťou je zachovať ju pre ďalšie generácie, aby sa neopakovali chyby minulosti," vyhlásil. Píka pripomenul 88 československých pilotov, ktorí pri Bitke o Britániu zostrelili 73 nemeckých lietadiel a pravdepodobne aj ďalších 16. Československé letectvo podľa neho stratilo počas druhej svetovej vojny vo Veľkej Británii 506 príslušníkov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies