Vojnový zločinec Praljak sa otrávil sám

NETKY.SK • 2 November 2018, 15:26 • 2 min
Vojnový zločinec Praljak sa otrávil sám

AMSTERDAM - Neexistuje dôkaz o tom, že bosniansko-chorvátskemu generálovi Slobodanovi Praljakovi obvinenému z vojnových zločinov v jeho zámere spáchať samovraždu jedom priamo v sieni haagskeho Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) niekto pomáhal.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom v piatok agentúra DPA s odvolaním sa na holandskú prokuratúru. V záverečnej správe z vyšetrovania Praljakovej smrti prokuratúra uviedla, že nie je možné zistiť, akým spôsobom sa obžalovaný dostal k fľaštičke obsahujúcej kyanid, ktorý vlani v novembri priamo v súdnej sieni pred objektívmi kamier užil.

 

"Nemožno vylúčiť, že Praljak mal ten jed u seba už dlho," uvádza sa v správe prokuratúry. Polícia a prokuratúra podľa agentúry AP skúmali zábery z kamier, vypočúvali svedkov a prehľadali Praljakovu celu. Dospeli k záveru, že v prípade Praljakovej samovraždy nebol spáchaný trestný čin.

 

V Praljakovej cele sa tiež našiel list na rozlúčku, ktorý adresoval svojej rodine. Napísal v ňom, že "sa už dávno rozhodol skoncovať so životom, ak by bol uznaný za vinného".

 

Praljaka ICTY ešte v roku 2013 odsúdil na 20-ročné väzenie za zločiny, ktoré mal spáchať na východe rozdeleného mesta Mostar.

 

Keď sudca ICTY 29. novembra v rámci odvolacieho konania so šiestimi bosnianskymi Chorvátmi vynášal v jeho prípade potvrdzujúci verdikt, exgenerál vykríkol, že rozsudok odmieta. Následne sa napil z fľaštičky, ktorá - ako sa neskôr ukázalo - obsahovala kyanid draselný (cyankáli).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona