Vojnový zločinec Milan Lukič si doživotie neodpyká v slovenskom väzení

NETKY.SK • 5 August 2013, 10:40 • 2 min
Vojnový zločinec Milan Lukič si doživotie neodpyká v slovenskom väzení

BRATISLAVA - Vojnový zločinec Milan Lukič nestrávi zvyšok svojho života v slovenskom väzení. Po tom, ako ministerstvo spravodlivosti začalo s procedúrou, ktorá by umožnila jeho prijatie,

slovakia

left justify in out

Mechanizmus OSN pre trestné tribunály požiadal slovenské orgány, aby v tomto procese nepokračovali. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Jana Zlatohlávková. Lukiča odsúdil na doživotie Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY). Žaloba haagskeho tribunálu ho obviňovala z toho, že osobne zavraždil najmenej 132 moslimských civilistov.

"Mechanizmus OSN pre trestné tribunály požiadal listom z 25. júla 2013 adresovaným ministrovi spravodlivosti, aby kompetentné orgány Slovenskej republiky nepokračovali v ďalších procedurálnych krokoch smerujúcich k realizácii výkonu trestu odňatia slobody Milana Lukiča v Slovenskej republike," povedala Zlatohlávková. Mechanizmus OSN pre trestné tribunály však podľa nej v tom istom liste deklaroval záujem v budúcnosti umiestniť na výkon trestu odňatia slobody na Slovensku inú, zatiaľ bližšie nešpecifikovanú odsúdenú osobu. 

Bratranci Milan a Sredoje Lukičovci sa podľa agentúry APA zodpovedali z obvinení z vojnových zločinov proti moslimským civilistom v meste Višegrad neďaleko srbskej hranice v čase od 7. júna 1992 do 10. októbra 1994. Žaloba uvádzala, že obaja sa podieľali na "najbrutálnejších operáciách etnických čistiek" a do októbra 1994 spáchali "stovky zločinov na moslimoch". Milana Lukiča, ktorého zadržali v auguste 2005 v Argentíne, už v roku 2006 odsúdili v Srbsku na 20 rokov väzenia pre únos a vraždu 17 Bosniakov, ktorých uniesli v októbri 1993 v Srbsku a neskôr zavraždili neďaleko Višegradu. Počas vojny v Bosne bol Milan Lukič vodcom dvoch srbských polovojenských skupín vo Višegrade. Jeho bratranec Sredoje, ktorý bol pred vojnou v tomto meste policajtom, sa k týmto skupinám pridal. ICTY potvrdil odsudzujúce verdikty voči obom bosnianskym Srbom 4. decembra 2012. V júli 2009 odsúdili Milana Lukiča na doživotie. Trest pre Sredoja Lukiča znížili v odvolacom konaní z 30 rokov na 27 rokov väzenia po tom, ako ho zbavili jedného z obvinení týkajúceho sa mučenia zajatcov, informovala ďalej agentúra APA.

Prezident ICTY požiadal ešte v decembri 2012 Slovenskú republiku o informáciu, či by bolo možné, aby Milan Lukič bol umiestnený v slovenskej väznici. Ministerstvo spravodlivosti potom zabezpečovalo preklady rozsudkov trestného tribunálu. Preložené rozsudky by boli predložené Krajskému súdu v Bratislave na uznanie a až po tom, ako by bol uznávací rozsudok právoplatný, by ministerstvo spravodlivosti rozhodlo o súhlase alebo nesúhlase s prevzatím Lukiča na výkon trestu na Slovensku, informoval rezort. Ak by celý proces prebehol a Lukiča by priviezli na Slovensko, umiestnili by ho do väznice v Ilave alebo Leopoldove, kde si odpykávajú svoje tresty aj ostatní väzni odsúdení na doživotie. Išlo by vôbec o prvého odsúdeného ICTY, ktorý by si trest odsedel na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies