Vojnový zločinec Lukič si možno doživotie odpyká na Slovensku

NETKY.SK • 13 Júl 2013, 10:10 • 2 min
Vojnový zločinec Lukič si možno doživotie odpyká na Slovensku

BRATISLAVA - Vojnový zločinec Milan Lukič si doživotný trest odňatia slobody, na ktorý ho odsúdil Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), možno odsedí na Slovensku. Žaloba haagskeho tribunálu ho obviňovala z toho, že osobne zavraždil najmenej 132 moslimských civilistov.

slovakia

left justify in out

Podľa Generálneho riaditeľstva Zboru väzenskej a justičnej stráže prezident ICTY požiadal ešte v decembri 2012 Slovenskú republiku o informáciu, či by bolo možné, aby Lukič mohol byť umiestnený v slovenskej väznici.

Bratranci Milan a Sredoje Lukičovci sa podľa agentúry APA zodpovedali z obvinení z vojnových zločinov proti moslimským civilistom v meste Višegrad neďaleko srbskej hranice v čase od 7. júna 1992 do 10. októbra 1994. Žaloba uvádzala, že obaja sa podieľali na "najbrutálnejších operáciách etnických čistiek" a do októbra 1994 spáchali "stovky zločinov na moslimoch", pričom mesto Višegrad sa stalo "smutne známe ako druhá Srebrenica". 

Milana Lukiča, ktorého zadržali v auguste 2005 v Argentíne, už v roku 2006 odsúdili v Srbsku na 20 rokov väzenia pre únos a vraždu 17 Bosniakov, ktorých uniesli v októbri 1993 v Srbsku a neskôr zavraždili neďaleko Višegradu. Počas vojny v Bosne bol Milan Lukič vodcom dvoch srbských polovojenských skupín vo Višegrade. Jeho bratranec Sredoje, ktorý bol pred vojnou v tomto meste policajtom, sa k jeho skupinám pridal. ICTY potvrdil odsudzujúce verdikty voči obom bosnianskym Srbom 4. decembra 2012. V júli 2009 odsúdili Milana Lukiča na doživotie. Trest pre Sredoja Lukiča znížili v odvolacom konaní z 30 rokov na 27 rokov väzenia po tom, ako ho zbavili jedného z obvinení týkajúceho sa mučenia zajatcov, informovala ďalej agentúra APA.

Preklad dvoch rozsudkov medzinárodného tribunálu v súčasnosti zabezpečuje Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR. Podľa vyjadrenia súdnej prekladateľky bude preklad druhostupňového rozsudku hotový približne v novembri 2013 a prvostupňového asi vo februári 2014. Sú totiž rozsiahle, majú 285 strán a 350 strán. "Po doručení oboch prekladov predloží MS SR návrh na uznanie uvedených rozsudkov Krajskému súdu v Bratislave. Po nadobudnutí právoplatnosti uznávacieho rozsudku uvedeného krajského súdu, MS SR rozhodne o súhlase, respektíve prípadnom nesúhlase s prevzatím odsúdeného na výkon trestu odňatia slobody do Slovenskej republiky," vysvetlil Pavol Kubík z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti.

V prípade, že by Lukić mal stráviť zvyšok života v slovenskom väzení, bude umiestnený v ústave v Ilave alebo Leopoldove. Išlo by vôbec o prvého odsúdeného ICTY, ktorý by si trest odsedel na Slovensku. V novele zákona o výkone trestu odňatia slobody, ktorou by sa mala zaoberať vláda SR, sa navrhuje, aby sa s odsúdeným, ktorého potrestal medzinárodný súd, zaobchádzalo rovnako ako s ostatnými väzňami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies