Vojnová stratégia Baracka Obamu narušila moc al-Káidy v Afganistane

NETKY.SK • 16 December 2010, 13:08 • 2 min
Vojnová stratégia Baracka Obamu narušila moc al-Káidy v Afganistane

Vojnová stratégia Baracka Obamu narušila moc al-Káidy v Afganistane

slovakia

left justify in out

img

Vojnová stratégia amerického prezidenta Baracka Obamu viedla k narušeniu moci teroristov al-Káidy, ktorí napadli USA v roku 2001, a militantov Talibanu, ktorí im poskytovali útočisko. Vyhlásil to dnes Biely dom v dlho očakávanej hodnotiacej správe o vojnovej stratégii v Afganistane.

Zistenia upevňujú Obamov plán pokračovať v danej stratégii ohľadom vojenských akcií v Afganistane a Pakistane, v ktorom je užšie vedenie al-Káidy slabšie a pod sústavným tlakom. Očakáva sa, že americkí vojaci budú mať bojové úlohy aj po roku 2014, keď by sa kontroly nad bezpečnosťou v Afganistane mali ujať miestne sily.

Americkí vojaci sa začnú sťahovať z Afganistanu v júli 2011, vyplýva z hodnotiacej správy. Je to rovnaký časový plán, ktorý Obama prisľúbil pred rokom, keď nariadil vyslať do Afganistanu ďalších 30.000 vojakov, aby čelili Talibanu.

K zverejneniu hodnotiacej správy dochádza v čase, keď počty obetí na oboch stranách konfliktu a rovnako na strane civilistov dosahujú rekordné úrovne od roku 2001, keď spojenci zvrhli vládu Talibanu. Za prvých šesť mesiacov tohto roka prišlo podľa zistení OSN o život 1270 civilistov, čo je o 21 percent viac ako v tom istom období v roku 2009.

Zdroj. TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies