Vojna v Sýrii nemá víťaza, vláda uvažuje o prímerí

NETKY.SK • 20 September 2013, 09:32 • 2 min
Vojna v Sýrii nemá víťaza, vláda uvažuje o prímerí

DAMASK - Režim sýrskeho prezidenta Baššára Asada prvýkrát od vypuknutia občianskej vojny v marci 2011 začína uvažovať nad vyhlásením prímeria, keďže konflikt sa ocitol "v slepej uličke".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

 V rozhovore pre britský denník The Guardian to pripustil al-Asadov vicepremiér Kadrí Džamíl. "Ozbrojená opozícia ani režim nie sú schopné poraziť druhú stranu," vyhlásil. Sila medzi sýrskou armádou a povstalcami je podľa neho vyrovnaná "už dlhší čas". Pripúšťa preto aj vyhlásenie prímeria pod "medzinárodným dohľadom", ktoré by zabezpečovali mierové sily Organizácie Spojených národov.

USA sa spoločne s Francúzskom a Veľkou Britániu snažia presvedčiť Rusko, aby zahlasovalo za rezolúciu obsahujúcu vojenskú hrozbu, ak sýrsky Asad nesplní podmienku zbavenia sa chemických zbraní. Rusko však nechce nepodporiť text obsahujúci klauzulu o útoku na Sýriu. Spojené štáty obviňujú z útoku pri Damasku, pri ktorom údajne zahynulo viac ako 1400 ľudí vrátane niekoľkých stoviek detí, režim sýrskeho prezidenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona