Vojna v Donbase stála Rusko 53 miliárd rubľov

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 10:27 • 2 min
Vojna v Donbase stála Rusko 53 miliárd rubľov

MOSKVA - Desať mesiacov vojny na juhovýchode Ukrajiny stálo Rusko asi 53 miliárd rubľov (vyše 930 miliónov eur), uvádza sa v správe, ktorú na základe údajov zhromaždených zavraždeným ruským politikom Borisom Nemcovom vypracovali jeho kolegovia združení okolo politickej strany RPR-PARNAS.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Výňatky zo správy pod názvom "Putin. Vojna", ktorú verejnosti predstavia dnes v Moskve, získala tlačová agentúra RBK.

Zo správy vyplýva, že z uvedenej sumy bolo 21 miliárd rubľov vynaložených pre 6000 dobrovoľníkov z Ruska, ďalších 25 miliárd rubľov bolo použitých na podporu 30.000 proruských separatistov na východe Ukrajiny a sedem miliárd rubľov na použitie, obsluhu a opravy bojovej techniky.

 

Ako spresnil autor ekonomickej časti správy, ruský ekonóm Sergej Alexašenko, z rozpočtov ruských regiónov bolo vyčlenených ďalších 80 miliárd rubľov pre utečencov prichádzajúcich z východu Ukrajiny.

 

Podľa Alexašenkových odhadov prišli ruskí občania od anektovania Krymského polostrova Ruskom spolu o dva bilióny rubľov zo svojich miezd a o 750 miliárd rubľov zo svojich úspor. Alexašenko vysvetlil, že jeho prepočty vychádzajú z dodatočného zvýšenia cien o 5,5 percenta, ktoré nastalo v súvislosti so sankciami uvalenými na Rusko západnými štátmi a odvetným embargom na niektoré druhy dovážaných tovarov.

 

"Nemcovova" správa pozostáva z viacerých častí. Hovorí sa v nej aj o obetiach z radov ruských vojakov, ktorí padli v bojoch pri meste Debaľceve či Ilovajsku a ktorých príbuzní Nemcova požiadali o pomoc v kontakte s úradmi, aby sa domohli vyplatenia odškodného.

 

V správe sa uvádza, že začiatkom tohto roku zahynulo pri Debaľceve 70 ruských vojakov vrátane 17 výsadkárov z posádky v ruskom meste Ivanovo a pri Ilovajsku vlani v auguste padlo 150 ruských vojakov. Rusko účasť svojich vojakov v konflikte na východe Ukrajiny doteraz striktne odmieta.

 

V správe sa však uvádza, že pred odchodom na východ Ukrajiny ruských vojakov prepustili z ruskej armády a stali sa dobrovoľníkmi.

 

Ruské ministerstvo obrany im prisľúbilo, že bez ohľadu na prepustenie z ozbrojených síl vyplatí kompenzácie v prípade smrti alebo zranenia. Správa však tvrdí, že svoj sľub ministerstvo nesplnilo, preto aj príbuzní vyhľadali Nemcova, známeho veľmi kritickým postojom k politike súčasného ruského vedenia a najmä jeho postupu voči Ukrajine.

 

Podľa agentúry RBK sa príbuzní báli kauzu zverejniť, pretože im úrady dali podpísať vyhlásenie o mlčanlivosti a okrem toho sa im aj vyhrážali podaním trestného oznámenia, pričom ako argument využívali prípad Svetlany Davydovovej, ktorá bola v Rusku obvinená z vlastizrady v prospech Ukrajiny za to, že vlani v apríli varovala ukrajinských diplomatov pred možnou ruskou intervenciou v Donbase.

 

Po tom, ako sa Nemcov v noci na 28. februára stal obeťou vraždy, sa príbuzní prestali domáhať kompenzácií od štátu. Ich právnik pre RBK vysvetlil, že "ak si Nemcova dovolili zastreliť priamo pri kremeľských hradbách, s našimi klientmi by si mohli urobiť, čo by sa im zachcelo".

 

Ruský politológ Valerij Chomiakov, ktorý sa kedysi s Nemcovom angažoval v strane Zväz pravicových síl, ocenil túto i predchádzajúce Nemcovove správy, napríklad o neefektívnej operácii na záchranu rukojemníkov v moskovskom divadle na Dubrovke, keď sa mu od očitých svedkov či lekárov podarilo získať veľmi dôležité fakty. Nemcovove správy zohrávajú dôležitú rolu v informovaní verejnosti a v osvete, vyhlásil Chomiakov. Súčasne však vyjadril pochybnosť, či budú mať vplyv na situáciu v krajine alebo vyvolajú záujem jej vedenia o samotný dokument.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona