Vojna o Unipetrol: Menšinoví akcionári podali na dominantného vlastníka PKN Orlen žalobu

NETKY.SK • 10 Október 2016, 17:21 • 2 min
Vojna o Unipetrol: Menšinoví akcionári podali na dominantného vlastníka PKN Orlen žalobu

PRAHA - Menšinoví akcionári českej firmy Unipetrol napojení na silnú finančnú skupinu J&T sa vzbúrili proti dominantnému poľskému vlastníkovi PKN Orlen. Kritizujú nákup stratovej chemičky Spolana a na Unipetrol podali žalobu. Informoval o tom na svojej internetovej stránke český denník Mladá fronta Dnes.

slovakia

left justify in out

K vojne o Unipetrol, jednu z najväčších českých firiem, sa schyľovalo roky, teraz vypukla naplno. Minoritní akcionári podali na českú chemickú jednotku žalobu. Vedenie, ktoré podlieha majoritnému vlastníkovi, poľskému gigantu PKN Orlen, podľa nich firmu poškodzuje.

 

PKN Orlen vlastní takmer dvojtretinový podiel v Unipetrole a necelú štvrtinu ovládajú cyperské firmy Paulinino a Entris, za ktorými stojí J&T. Tie sa teraz prostredníctvom súdu domáhajú mimoriadneho valného zhromaždenia. Od vedenia firmy očakávajú predovšetkým vysvetlenie, prečo Unipetrol od Poliakov kúpil stratovú neratovickú chemičku Spolana, píšu české noviny.

 

Stratovú fabriku pritom Unipetrol pred časom predal a tento rok v lete ju znovu za jeden milión eur kúpil od poľskej firmy Anwil, ktorá je tiež súčasťou skupiny PKN Orlen. "Spolana má v podstate zápornú hodnotu," hnevá sa Michal Šnobr z J&T. Neratovická chemička v posledných rokoch prakticky nepretržite vykazovala stratu. Podľa audítora je ekonomicky závislá na stálej finančnej pomoci od vlastníka.

 

Unipetrolu sa vlani po niekoľkých rokoch prepadu spôsobeného krízou začalo dariť. Rekordne lacná ropa viedla k mimoriadnemu nárastu petrochemických a rafinérskych marží, čo podniku pomohlo k zisku EBITDA vo výške 10,6 miliardy korún (392,28 milióna eur). Polročné údaje ukazujú, že by sa tento rok Unipetrol mohol vlaňajšiemu rekordu priblížiť.

 

Akcionári investovali do Unipetrolu od roku 2007 vyše jednu miliardu Kč. A okrem dividend za rok 2007 a naplánovaných dividend za tento rok, nezískali naspäť takmer nič. Teraz sa obávajú, že Unipetrol svoje zisky utopí v Neratoviciach. Firma Paulinino preto žiada o zvolanie mimoriadneho valného zhromaždenia, kde má vedenie vysvetliť nákup Spolany a ďalšie sporné body. Unipetrol však valné zhromaždenie zamietol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies