Vojna na Blízkom východe? Palestínsky prezident Abbás žiada pre násilie v regióne o medzinárodný zásah

NETKY.SK • 15 Október 2015, 07:02 • 2 min
Vojna na Blízkom východe? Palestínsky prezident Abbás žiada pre násilie v regióne o medzinárodný zásah

TEL AVIV/RAMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás požiadal v stredu o okamžitú medzinárodnú intervenciu s cieľom odvrátiť hroziacu vojnu na Blízkom východe. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Abbásovmu vyjadreniu predchádzalo množstvo násilných, veľmi často bodných, útokov Palestínčanov na izraelské obyvateľstvo, ale aj ostrých odvetných zrážok medzi Palestínčanmi a izraelskými bezpečnostnými silami, ku ktorým došlo v uplynulých týždňoch.


Palestínsky prezident v prejave, ktorý v stredu odznel v tamojšej televízii, varoval, že agresia Izraelu voči palestínskemu ľudu, jeho pozemkom a tiež posvätným miestam, by mohla vyvolať takzvanú svätú vojnu.
"Je to hrozba pre mier a stabilitu a mohla by vyvolať náboženský konflikt, ktorý by spálil všetko, nie len v tomto regióne, ale možno aj na celom svete," vyhlásil Abbás, pričom svoje slová následne označil za "poplašné zvony" vyzývajúce na okamžitý medzinárodný zásah. Ten je podľa neho potrebný "skôr, ako bude príliš neskoro".


Situácia v Izraeli, najmä vo východnom Jeruzaleme a na okupovaných územiach, je už niekoľko týždňov veľmi napätá. Prakticky denne tam dochádza k útokom na izraelských civilistov a tiež odvete izraelských bezpečnostných zložiek voči Palestínčanom.


Počas tohto obdobia zabili izraelské sily najmenej 25 Palestínčanov a v zdanlivo náhodných - veľmi často bodných - útokoch prišlo o život zase päť Izraelčanov. Páchateľmi útokov sú zvyčajne mladí Palestínčania, ktorí nepatria k žiadnej militantnej skupine.


Izraelská vláda v súvislosti s týmito incidentmi sprísnila bezpečnostné opatrenia a v stredu schválila vyslanie príslušníkov nebojových jednotiek svojej armády do miest, napríklad na dočasné kontrolné stanovištia vo východnom Jeruzaleme či aj v prostriedkoch hromadnej dopravy.


Na nepokojnú situáciu v regióne reagovali aj Spojené štáty. Americký minister zahraničných vecí John Kerry ešte v utorok útoky odsúdil a uviedol, že sa snaží o upokojenie násilností medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Oznámil tiež, že región čoskoro navštívi.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies