Vojenský zásah v Sýrii bude schvaľovať Kongres

NETKY.SK • 31 August 2013, 21:48 • 2 min
Vojenský zásah v Sýrii bude schvaľovať Kongres

WASHINGTON - Ten by sa mal po letnej prestávke opäť zísť 9. septembra

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama vo svojom sobotňajšom prejave potvrdil svoj zámer zakročiť proti sýrskemu režimu vojensky. O schválenie takejto akcie však najprv požiada Kongres. Ten by sa mal po letnej prestávke opäť zísť 9. septembra. "Nemôžeme a nebudeme zatvárať oči pred tým, čo sa stalo v Damasku," vyhlásil Obama. Dodal tiež, že americká armáda je už v regióne pripravená a Spojené štáty tak môžu zaútočiť, "kedykoľvek budú chcieť". Napriek tomu Obama rozhodnutím žiadať Kongres o dovolenie riskuje rovnaký osud, ako postihol britského premiéra Davida Camerona, ktorému parlament vojenský útok neschválil.

Biely dom už avizoval obmedzenú, avšak cielený vojenskú akciu, ktorou chce potrestať sýrsku vládu za minulotýždňový chemický útok pri Damasku. Ten si podľa USA údajne vyžiadal najmenej 1429 mŕtvych vrátane 426 detí. Správa odtajnená Bielym domom tvrdí, že režim sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada použil nešpecifikované "nervové činidlo". Vyšetrovanie OSN podľa vlády USA už nemôže priniesť nič nové a Washington sa preto bude rozhodovať "na základe vlastných hodnôt a záujmov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies