Vojenský výbor NATO bude zasadať v Bruseli 18. mája

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 16:41 • 2 min
Vojenský výbor NATO bude zasadať v Bruseli 18. mája

BRUSEL - Severoatlantická aliancia dnes oznámila, že Vojenský výbor, najvyšší vojenský orgán NATO, sa zíde na pracovnom zasadnutí 18. mája v bruselskom sídle aliancie. Zasadnutiu náčelníkov generálnych štábov z 28 členských krajín bude predsedať šéf Vojenského výboru Petr Pavel.

slovakia

left justify in out

Členovia Vojenského výboru budú diskutovať o dlhodobej adaptácii aliancie, o posilnenej obrannej a odstrašovacej funkcii NATO a tiež o implementácii Akčného plánu pripravenosti. Zhodnotia aj priebeh misie Rozhodná podpora v Afganistane a stretnú sa so svojimi náprotivkami z takzvanej platformy pre interoperabilitu z Afganistanu ale aj z Gruzínska a Ukrajiny.

Náčelníci generálnych štábov na svojom v poradí už 175. zasadnutí predrokujú niektoré obranné záležitosti, ktorými sa budú v Bruseli zaoberať aj ministri obrany NATO na ich nadchádzajúcom stretnutí.

 

Rokovania náčelníkov štábov s partnermi z Gruzínska budú zamerané na pokračujúce reformy v oblasti obrany a na otázku ako ďalej rozvíjať úzku spoluprácu medzi NATO a Gruzínskom. Rokovania o situácii na Ukrajine poskytnú Vojenskému výboru najnovší prehľad a aktuálne informácie o bezpečnostnej situácii na Ukrajine a v jej okolí. Výbor rovnako posúdi aj ukrajinský pokrok v reformách bezpečnostného a obranného charakteru.

 

Generála Pavla bude na rokovaniach sprevádzať nový vrchný veliteľ spojeneckých síl v Európe (SACEUR) generál Curtis Scaparrotti a tiež vrchný veliteľ spojeneckých síl pre transformáciu (SACT) generál Denis Mercier.

 

Vojenský výbor na úrovni náčelníkov generálnych štábov zasadá dvakrát ročne v bruselskom sídle NATO. Bežnú, každodennú agendu výboru vykonávajú stáli vojenskí zástupcovia členských krajín pôsobiaci pri NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies