Vojenský puč v Thajsku: Armáda prevzala moc v krajine

NETKY.SK • 22 Máj 2014, 12:46 • 2 min
Vojenský puč v Thajsku: Armáda prevzala moc v krajine

BANGKOK — Šéf thajskej armády, generál Prajuth Čan-oča oznámil vo štvrtok vojenský puč a informoval, že ozbrojené sily preberajú kontrolu nad vládou v krajine.

slovakia

left justify in out

V televíznom stanovisku uviedol, že armáda nastolí v Thajsku poriadok a nariadi politické reformy. Zároveň uzavrela okolie miesta, kde politické frakcie viedli rozhovory a odviedla lídrov preč.

 

Rivali na thajskej politickej scéne sa vo štvrtok stretli už na druhom kole rokovaní sprostredkúvaných šéfom armády, ktorý zaviedol v utorok výnimočný stav, nedospeli však ku kompromisu. Vláda chcela nové voľby, opozícia trvala na tom, že vedenie prevezme nevolená rada. Rokovania za zatvorenými dverami sa konali v armádnych priestoroch v hlavnom meste Bangkok. Väčšina Thajcov tieto kroky sleduje so zmiešanými pocitmi. Armáda tvrdí, že zaviedla výnimočný stav z obáv pred ďalšími zrážkami medzi oboma stranami konfliktu. Rozhodnutie dalo armáde rozsiahle právomoci, ktoré už využila na nasadenie vojakov do centra Bangkoku a rozsiahlu cenzúru médií. 

 

Thajský ústavný súd nedávno rozhodol, že expremiérka Jingluck Šinavatrová porušila ústavu a už viac preto nemôže zastávať svoju funkciu. Podľa súdu sa bývalá premiérka dopustila zneužitia svojich právomocí. Verdikt a vymenovanie Nivatthamronga Boonsongphaisana z vládnej strany za dočasného premiéra ešte viac vystupňoval napätie v politicky hlboko rozdelenej krajine. Opozícia a demonštranti vládu obviňujú z rozsiahlej korupcie. Nové voľby sa majú konať 20. júla, pre nepokojnú situáciu ich uskutočnenie však nie je isté.

 

Kríza, ktorá sa začala v novembri, si vyžiadala 28 obetí a stovky zranených. Thajsko sa zmieta v politickej nestabilite už viac než sedem rokov.

 

Armádou vytvorená Rada pre zaistenie národného zmieru a poriadku vyhlásila celoštátny zákaz nočného vychádzania, ktorý bude platiť od 22.00 h do 05.00 miestneho času. Súčasne potvrdila platnosť stanného práva na území celého Thajska, ktoré zaviedla armáda už v utorok. Hovorca armády v tejto súvislosti vyzval všetkých provládnych i opozičných demonštrantov, aby sa stiahli z ulíc Bangkoku a vrátili sa do svojich domovov. Prisľúbil, že tým, ktorí sa rozhodnú vrátiť domov, armáda zaistí dopravu. 

      

Rada okrem toho nariadila všetkým thajským rozhlasovým i televíznym staniciam, aby až do odvolania zastavili uvádzanie bežných programov a namiesto nich vysielali len materiály dodané armádou v podobe oficiálnych oznámení a vlasteneckej hudby. Uchopenie moci armádou oznámil dnes v televíznom vystúpení hlavný veliteľ thajskej kráľovskej armády Prajut Čan-o-Ča, obklopený ďalšími vysokopostavenými vojenskými predstaviteľmi. 

      

Podľa generála bol tento krok nutný, aby sa zabránilo ďalším násilnostiam, obetiam na životoch a škodám na majetku po takmer siedmich mesiacoch protestov a politických nepokojov. Generál ubezpečil, že armáda presadí v krajine potrebné reformy, ktoré uspokoja všetky politické strany. Zdôraznil, že prevrat nebude mať žiaden vplyv na medzinárodné vzťahy Thajska.

      

"V záujme toho, aby sa situácia rýchlo vrátila do normálu a spoločnosť k láske a pokoju ... a aby sa zreformovala politická, ekonomická a sociálna štruktúra, musí sa moci ujať armáda," vyhlásil Prajut Čan-o-Ča. 

 

Thajská armáda zakázala dnes zhromaždenia s vyše piatimi účastníkmi - niekoľko hodín po vojenskom prevrate, ktorý nasledoval po mesiacoch politických nepokojov, uviedla tlačová agentúra Reuters.
      

Zástupca hovorcu armády Vinthaj Suvarí potvrdil, že nikde nemôže byť žiadne zhromaždenie s piatimi alebo viacerými účastníkmi. Každý, kto zákaz poruší, môže byť potrestaný najmenej rokom väzenia, dodal vo vyhlásení v televízii.
      

Demonštrantom znepriatelených politických strán armáda nariadila, aby išli domov s tým, že vojaci im poskytnú pri odchode transport.
      

"Červené košele" - provládni aktivisti - do veľkej miery opustili miesto protestu na západnom okraji Bangkoku, uviedol fotograf agentúry Reuters. Ďalší však informoval o tom, že protivládni demonštranti - "žlté košele" - zrejme neodchádzali z centra Bangkoku vo veľkom počte.
      

Vo vyhlásení armády sa tiež uvádzalo, že úradujúci premiér Niváttumrong Búnsongpajsan a jeho ministri sa majú dostaviť do vojenského areálu na severe Bangkoku.
     

 Armáda dnes pozastavila platnosť ústavy, vyhlásila zákaz nočného vychádzania a obmedzila vysielanie rozhlasových a televíznych staníc. Vyzvala tiež všetkých demonštrantov, aby sa stiahli z ulíc Bangkoku. Stalo sa tak krátko po tom, ako oznámila, že v záujme obnovenia poriadku preberá moc v krajine.

     

Informácia o prevzatí moci bola zverejnená po tom, ako sa Prajut Čan-o-Ča stretol s predstaviteľmi znesvárených politických frakcií. Dvojdňové rozhovory však nepriniesli riešenie patovej situácie v krajine.
     

Krátko po televíznom vystúpení vojaci varovnými výstrelmi do vzduchu rozohnali tisíce provládnych demonštrantov, zhromaždených v protestnom tábore na západnom predmestí Bangkoku. Zadržali pritom prinajmenšom jedného vodcu protestov. Svoj tábor v centre hlavného mesta začali dobrovoľne opúšťať aj stúpenci opozície.

      

Politická kríza v Thajsku trvá už od novembra minulého roku. Vtedy odštartovali masové protesty proti vláde premiérky Jinglak Šinavatrovej. Opozícia sa dožadovala vytvorenia prechodnej vlády, ktorá by presadila politické reformy, zabraňujúce opakovaniu zneužitia moci.  
      

Napätie v krajine sa ešte vystupňovalo po tom, ako thajský ústavný súd odvolal premiérku a viacero jej ministrov pre zneužitie moci. Do ulíc následne vo veľkom počte vyšli aj stúpenci Šinavatrovej i jej brata Thaksina, zosadeného pri predchádzajúcom prevrate z roku 2006.
      

V súčasnej politickej kríze bola armáda všeobecne vnímaná ako inštitúcia, naklonená priaznivo voči protivládnym demonštrantom.  Podľa agentúry AP dnes Thajsko zažilo v poradí 12. vojenský prevrat od roku 1932, keď v krajine skončil systém absolutistickej monarchie. 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies