Vojenskí policajti zo SR pôsobia v krízovej oblasti Stredozemného mora pod velením nemeckého námorníctva

NETKY.SK • 24 August 2017, 12:14 • 2 min
Vojenskí policajti zo SR pôsobia v krízovej oblasti Stredozemného mora pod velením nemeckého námorníctva

BRATISLAVA - Slovenskí vojenskí policajti, ktorí začiatkom augusta odišli pôsobiť do vojenskej operácie EUNAVFOR MED Sophia sú už súčasťou tímu pod velením nemeckého námorníctva.

slovakia

left justify in out

Po osvojení si postupov v morskom prostredí spolu s nemeckými kolegami zasahujú už priamo v krízovej oblasti. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

 

"Prvou zastávkou vojenských policajtov po nástupe do operácie v nemeckom prístave Wilhelmshaven bolo talianske prístavné mesto Augusta. Tam sa doplnil materiál a zásoby, po ktorom už vycestovali na fregate nemeckého námorníctva priamo na more," priblížila.

 

Slovenská republika vyslala príslušníkov Vojenskej polície do stredomorskej operácie EUNAVFOR MED Sophia ako svoj príspevok do spoločnej ochrany južných hraníc Európskej únie. Ide o prvú námornú operáciu, do ktorej sa Slovensko zapojilo. Vojenskí policajti budú v rámci prvej rotácie pôsobiť na lodi nemeckého námorníctva šesť mesiacov ako dve päťčlenné skupiny v tzv. Boarding teame, koncom januára 2018 ich vystrieda ďalšia rotácia.

 

Vojenskí policajti plnia úlohy zásahového tímu, na ktoré sa v rámci výcviku pripravovali viac ako rok. Cieľom operácie je zastaviť, respektíve obmedziť pašovanie ľudí z afrických štátov do Európy v rámci súčasnej migračnej krízy a šírenia globálneho terorizmu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies