Vojenskí policajti sa zapoja do operácie v Stredozemnom mori

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 17:26 • 2 min
Vojenskí policajti sa zapoja do operácie v Stredozemnom mori

BRATISLAVA - Desiati príslušníci Vojenskej polície sa zapoja do operácie EUNAVFOR MED Sophia v Stredozemnom mori. Rozhodla o tom dnes Bezpečnostná rada SR, ako aj vláda SR. Hlavnou úlohou operácie je zastavenie pašovania ľudí z afrických štátov do Európy v súvislosti s migračnou krízou a hrozbou globálneho terorizmu. TASR o tom dnes informovala Danka Capáková, hovorkyňa Ministerstva obrany SR.

slovakia

left justify in out

Vojenskí policajti budú v Stredomorí pôsobiť v tzv. Boarding Teame na lodi nemeckého námorníctva, teda pod vlajkou Nemeckej spolkovej republiky. Tím sa bude podľa Capákovej skladať z dvoch identických päťčlenných skupín, pričom každý príslušník má v ňom jasne definovanú úlohu.

 

"Dĺžka ich pôsobenia v operácii je určená na dve rotačné obdobia v trvaní šesť mesiacov, pričom ich vyslanie do operácie sa predpokladá v auguste 2017," doplnila hovorkyňa.

 

Okrem zastavenia pašovania ľudí z Afriky do Európy je ďalšou úlohou operácie aj dohliadanie na dodržiavanie embarga na dovoz zbraní do Líbye. "Ide o ďalší reálny dôkaz toho, že nám bezpečnostná situácia v Európe nie je ľahostajná a do opatrení aktívne prispievame," skonštatoval minister obrany Peter Gajdoš (nominant SNS). Nezabudol pripomenúť, že Slovensko prispelo tiež na výcvik líbyjskej pobrežnej stráže sumou 50.000 eur.

 

Podľa riaditeľa Vojenskej polície Michala Migáta majú vojenskí policajti za sebou výcvik ako na Slovensku, tak aj v Nemecku. "Zo strany nemeckých partnerov boli naši príslušníci v rámci výcviku pozitívne hodnotení," dodal Migát. Mandát pre vojenských policajtov ešte musí schváliť Národná rada Slovenskej republiky.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona