Vojenskej prehliadky vo Varšave sa zúčastnili po prvý raz aj americké tanky

NETKY.SK • 15 August 2016, 18:24 • 2 min
Vojenskej prehliadky vo Varšave sa zúčastnili po prvý raz aj americké tanky

VARŠAVA - Vojenskej prehliadky, ktorá sa dnes v poľskej metropole Varšava konala pri príležitosti Dňa armády, sa opäť zúčastnili aj príslušníci ozbrojených síl USA. Po prvý raz sa prehliadky zúčastnili aj americké tanky.

slovakia

left justify in out

"Poľsko si dnes mohlo prehliadnuť to, čoho v budúcnosti uvidí ešte veľa -, a to americké ozbrojené sily, ktorých prítomnosť tu je veľmi dôležitá a bude pokračovať," uviedol na tlačovej konferencii po prehliadke Veliteľ amerických síl v Európe generálporučík Ben Hodges.


Podľa Hodgesa účasť amerických tankov a príslušníkov pechoty na prehliadke je výrazom plánov USA na zvýšenie svojej vojenskej prítomnosti v Poľsku a Pobaltí.


Súčasťou posilňovania vojenskej prítomnosti USA v tomto regióne bude aj vyslanie 4500-člennej americkej pancierovej brigády, ktorá bude mať veliteľstvo v Poľsku. K realizácii tohto plánu by malo dôjsť začiatkom budúceho roka.


Okrem toho plánuje Severoatlantická aliancia vyslať do Estónska, Litvy, Lotyšska a Poľska po jednom prápore so silou približne 1000 mužov a žien.


Príčinou väčšej angažovanosti Spojených štátov a NATO v pobaltských štátoch je ruská anexia ukrajinského Krymu v roku 2014 a podpora, ktorú Moskva poskytuje separatistom na východe Ukrajiny.


Deň armády sa v Poľsku tradične oslavuje 15. augusta, keď si krajina pripomína výročie víťazstva poľských ozbrojených síl nad sovietskou Červenou armádou pri meste Nasielsk z roku 1920, ktorým sa podarilo zastaviť postup boľševikov na Varšavu.


Príslušníci amerických ozbrojených síl sa prehliadky vo Varšave zúčastnili už tretí rok po sebe, avšak teraz sa na nej po prvý raz predstavili aj americké tanky.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona