Vojenské výdavky vo svete rástli, v USA a západnej Európe poklesli

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 10:27 • 2 min
Vojenské výdavky vo svete rástli, v USA a západnej Európe poklesli

ŠTOKHOLM - Celosvetové vojenské výdavky sa v roku 2014 takmer nezmenili, keď ich nižšiu úroveň v Spojených štátoch a západnej Európe vyrovnali zvýšenia v iných regiónoch, súvisiace s konfliktmi na Blízkom východe, na Ukrajine a v Afrike. Vyplýva to z dnes zverejnenej správy Štokholmského medzinárodného ústavu pre výskum mieru (SIPRI).

slovakia

left justify in out

SIPRI odhaduje, že globálne vojenské výdavky sa vlani oproti roku 2013 znížili o 0,4 percenta na celkovo 1,77 bilióna dolárov (1,67 bilióna eur). Výdavky USA v tejto oblasti poklesli o 6,5 percenta v rámci opatrení na znižovanie rozpočtového deficitu, napriek tomu ostali najvyššie na svete na úrovni 610 miliárd dolárov (577,11 mld. eur). Ide o 34 percent celosvetových vojenských výdavkov a takmer trojnásobok výdavkov Číny, ktorá je na druhom mieste.

 

Čína vynaložila na armádu 216 miliárd dolárov (204,35 mld. eur), čo je o 9,7 percenta viac než v roku 2013. Tretie Rusko zvýšilo výdavky o 8,1 percenta na odhadovaných 84,5 miliardy dolárov (79,94 mld. eur) a štvrtá Saudská Arábia o celosvetovo najviac - 17 percent - na 80,8 miliardy dolárov (76,44 mld. eur).

 

V prvej desiatke boli tiež Francúzsko, Británia, India, Nemecko, Japonsko a Južná Kórea.

Vedúci programu SIPRI pre vojenské výdavky Sam Perlo-Freeman poznamenal, že konflikt na Ukrajine viedol mnohé európske krajiny blízke Rusku k zvýšeniu armádnych výdavkov, najmä v strenej Európe, Pobaltí a Škandinávii. Na druhej strane päť krajín s najväčšími výdavkami v západnej Európe - Francúzsko, Británia, Nemecko, Taliansko a Španielsko - si na tento rok naplánovali ďalšie menšie škrty.

 

"Ukrajinská kríza zásadne zmenila bezpečnostnú situáciu v Európe, ale dosiaľ je vplyv na vojenské výdavky najviditeľnejší v krajinách hraničiacich s Ruskom," uviedol Perlo-Freeman. "Inde sú úsporné opatrenia naďalej hlavnou hnacou silou klesajúcich trendov."

 

Ukrajina zvýšila v roku 2014 výdavky o vyše 20 percent, aj keď väčšina z tohto rastu smerovala do personálnych nákladov a dôchodkov, uviedol SIPRI so zdôraznením, že ide o neúplné údaje. V roku 2015 plánuje Kyjev výdavky na ozbrojené sily viac než zdvojnásobiť. V Poľsku vojenské výdavky vlani stúpli o 13 percent a očakáva sa, že tento rok krajina dosiahne cieľ NATO, ktorým sú dve percentá HDP. Celkovo inštitút v regióne východnej Európy eviduje nárast o 8,4 percenta, pokým v západnej a strednej Európe pokles o takmer dve percentá oproti roku 2013.

 

SIPRI do svojich údajov zahŕňa platy armádnych príslušníkov, náklady na prevádzku, nákupy zbraní a techniky, ako aj výskum a vývoj.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies