Vojenské povolanie nemôže byť východiskom pre tých,ktorí sa neuplatnili

NETKY.SK • 18 Október 2010, 07:49 • 2 min
Vojenské povolanie nemôže byť východiskom pre tých,ktorí sa neuplatnili

Vojenské povolanie nemôže byť východiskom pre tých,ktorí sa neuplatnili

slovakia

left justify in out

img

Vojenské povolanie nemôže byť východiskom pre tých, ktorí sa neuplatnili na civilnom trhu práce. V súvislosti s avizovanými zmenami v sociálnom systéme vojakov, to v exkluzívnom rozhovore pre TASR vyhlásil minister obrany Ľubomír Galko (SaS).
      "Prieskumy potvrdzujú, že základnou motiváciou vstupu do ozbrojených síl (OS) je pre veľkú väčšinu uchádzačov predovšetkým istota v zamestnaní a sociálne istoty v prípade poškodenia zdravia, straty života a samozrejme aj čiastočné zabezpečenie rodiny pri skončení pracovného pomeru," uviedol šéf rezortu obrany. "Tým sa ale nechcem dotknúť tých, pre ktorých je vojenské povolanie vysnívanou záležitosťou, alebo kde sa vojenské povolanie dedí z pokolenia na pokolenie. Tu je potrebné zdôrazniť, že OS majú záujem práve o túto skupinu ľudí," pokračoval. Prípadné zmeny sociálneho systému by mali podľa jeho slov posilňovať atraktivitu tohto povolania práve pre túto skupinu a nie pre tú, ktorá chce tento systém len využiť.
       Aj keď záujem o vstup do OS pretrváva, záujemcovia sú podľa ministra Galka predovšetkým z oblastí s vysokou mierou nezamestnanosti. "Myslím si, že OS a ministerstvo obrany (MO) ako zamestnávateľ sa tiež musia správať a myslieť trhovo, a preto musia ponúknuť atraktívne podmienky pre záujemcov. Musíme si uvedomiť, že bez silnej podpory štátu nemajú OS vo voľnej súťaži na trhu práce šancu uspieť," zdôraznil s tým, že od kvalitného ľudského potenciálu jeho odbornej a profesionálnej pripravenosti závisí aj kvalita plnenia úloh.
      Minister Galko pripomenul, že vláda SR v programovom vyhlásení deklarovala, že zachová sociálny systém pre príslušníkov OS SR. S cieľom zabezpečiť udržateľnosť a spravodlivosť tohto systému pripravuje jeho zmeny, ktoré sa budú vzťahovať na nových príslušníkov prijatých do ozbrojených síl, po nadobudnutí platnosti týchto zmien. "Našim zámerom je zachovať v súčasnom sociálnom systéme tie prvky, ktoré podporujú záujem občanov o službu v OS," zdôraznil šéf rezortu obrany. "Zároveň chceme odstrániť, resp. upraviť zo systému tie prvky, ktoré boli určené na uľahčenie prechodu na profesionálne ozbrojené sily," dodal. Ich charakter bude determinovaný predovšetkým výsledkami strategického hodnotenia obrany, ktoré by malo definovať spoločenskú objednávku pre rozvoj ozbrojených síl, a teda aj podmienky služby profesionálnych vojakov. Akákoľvek zmena, ktorá bude vykonaná v systéme sociálneho zabezpečenia profesionálnych vojakov, musí podľa Galka zohľadňovať všetky aspekty súvisiace so službou v ozbrojených silách.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies