Vojenské operácie neprinesú Líbyi mier, zhodli sa Obama a Renzi

NETKY.SK • 18 Apríl 2015, 08:34 • 2 min
Vojenské operácie neprinesú Líbyi mier, zhodli sa Obama a Renzi

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama a taliansky premiér Matteo Renzi dnes vyzvali na politické urovnanie konfliktu v Líbyi, pričom uviedli, že zahraničné vojenské operácie nie sú riešením tamojšej situácie.

slovakia

left justify in out

"Líbya je evidentne oblasťou vzbudzujúcou veľké znepokojenie," povedal Obama po stretnutí s Renzim v Bielom dome. "Tento problém nebudeme schopní vyriešiť iba niekoľkými útokmi dronov alebo niekoľkými vojenskými akciami. Skombinujeme naše protiteroristické snahy v spolupráci s Talianskom a ďalšími rovnako zmýšľajúcimi štátmi s politickými krokmi," uviedol Obama na spoločnej tlačovej konferencii s Renzim po skončení rokovania.

 

Renzi povedal, že mier v Líbyi sa musí dosiahnuť bez vonkajšieho zasahovania, a prostredníctvom dohody tamojších znepriatelených táborov. Obama podľa vlastných slov nehovoril s Renzim o možnom nasadení bezpilotných lietadiel v Líbyi, píše agentúra Reuters.

 

OSN sa v súčasnosti snaží sprostredkovať rozhovory medzi samozvanou, milíciami podporovanou vládou v Tripolise a medzinárodne uznávaným kabinetom, ktorý sa vlani po vyhnaní z hlavného mesta uchýlil do Tobruku na východe Líbye.

 

Ozbrojený konflikt oboch táborov a z neho vyplývajúci politický a bezpečnostný chaos v Líbyi využívajú na rozširovanie svojich pozícií extrémisti, vrátane skupín hlásiacich sa k militantnej organizácii Islamský štát (IS).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies