Vojenské lode Južnej a Severnej Kórey si vymenili varovné výstrely

NETKY.SK • 7 Október 2014, 07:34 • 2 min
Vojenské lode Južnej a Severnej Kórey si vymenili varovné výstrely

SOUL - Juhokórejská vojnová loď vypálila v noci na dnes varovné výstrely na loď KĽDR, ktorá nakrátko prekročila spornú námornú hranicu pri západnom pobreží polostrova. Severokórejské plavidlo varovnú streľbu opätovalo, oznámili dnes vojenskí predstavitelia v Soule.

slovakia

left justify in out

K incidentu došlo dopoludnia miestneho času vo vodách Žltého mora, v blízkosti skupiny ostrovov Jon-pchjong. Neboli pri ňom zaznamenané žiadne zranenia ani škody na lodiach, keďže odpálené strely dopadli do mora, kam aj boli mierené.  
      

Severokórejská hliadkovacia loď podľa Soulu prenikla do juhokórejských vôd, kde sa zdržiavala asi 10 minút. Juhokórejská vojnová loď najskôr vyslala rádiové varovania a po ich neuposlúchnutí vypálila varovný výstrel. Plavidlo KĽDR výstražnú paľbu opätovalo. 
      

Keď juhokórejská loď odpálila ďalšiu strelu, severokórejská loď sa stiahla naspäť na druhú stranu hranice. Podobné námorné incidenty medzi oboma Kóreami nie sú výnimočným javom. K najnovšej výmene paľby však došlo len niekoľko dní po tom, čo predstavitelia Severnej a Južnej Kórey absolvovali rozhovory na najvyššej úrovni za ostatných päť rokov a dohodli sa na ich pokračovaní v blízkej budúcnosti. 
      

Rokovania sa uskutočnili pri príležitosti ukončenia Ázijských hier v Južnej Kórei. Na slávnostný záver podujatia prekvapivo pricestovala aj trojčlenná delegácia popredných činiteľov KĽDR. Na čele severokórejskej delegácie stál generál Hwang Pjong-so, považovaný za druhého muža komunistického režimu v Pchjongjangu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies