Vojenské cvičenie Slovak Shield 2015: Na cestách to bude vyzerať ako vo vojnových zónach

NETKY.SK • 20 August 2015, 10:00 • 2 min
Vojenské cvičenie Slovak Shield 2015: Na cestách to bude vyzerať ako vo vojnových zónach

BRATISLAVA – Na slovenských cestách to bude v priebehu septembra občas vyzerať ako vo vojnových zónach. Vo vojenskom výcvikovom priestore Lešť sa od 21. do 25. septembra uskutoční medzinárodné vojenské cvičenie Slovak Shield/Slovenský štít 2015.

slovakia

left justify in out

Zúčastnia sa na ňom vojaci SR, Maďarska, Poľska, Česka, USA a ako pozorovatelia napríklad vojaci z Nemecka či Turecka. Priamo na Lešti bude cvičiť približne 1 700 vojakov, celkovo sa cvičenia v rámci Slovenska zúčastní do 4 000 osôb a okolo 600 kusov techniky. "Pôjde o doteraz najkomplexnejšie cvičenie v histórii Slovenska," uviedol pred novinármi náčelník generálneho štábu Milan Maxi . Hlavným zámerom je precvičiť Ozbrojené sily SR na vzniknuté vojenské ohrozenie s podporou členských krajín NATO.

 

Na cvičenie bude nevyhnutné dopraviť aj potrebnú techniku a tá sa bude prepravovať aj po cestách. S presunom techniky na cvičenie sa počíta v termíne od 10. do 20. septembra. Rovnako po skončení cvičenia bude potrebný jej odsun. Vojaci veria, že v spolupráci s políciou sa im podarí zabezpečiť plynulý prechod techniky. Súčasťou cvičenia sa stal aj prechod amerických vojakov s technikou na cvičenie do Maďarska, slovenskí vojaci vravia, že si precvičia ako hostiteľská krajina podporu partnerskej krajine Aliancie. Presun amerického konvoja je 1/8 aktivít v rámci Slovak Shield 2015.

 

Cvičenie vojaci naplánovali na konci minulého roka. Je rozdelené do viacerých etáp. Septembrové cvičenie bude jeho vyvrcholením.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies