Vojenská technika, ktorú modernizovali na Slovensku, odišla do Nigérie

NETKY.SK • 18 Február 2015, 14:34 • 2 min
Vojenská technika, ktorú modernizovali na Slovensku, odišla do Nigérie

BRATISLAVA - Česká spoločnosť Excalibur Group dodala Nigérii modernizované tanky T-72 M1, raketomety RM-70 a bojové vozidlo pechoty na boj proti radikálom z Boko Haram. Ako píše portál Aktuality.sk, tento typ tankov T-72 M1 sa v minulosti vyrábal v Martine. Česká spoločnosť práve tu opravovala časť ďalšej výzbroje pred odoslaním do Afriky.

slovakia

left justify in out

"Excalibur Army kúpil nepotrebnú výzbroj niekoľkých armád z východnej aj západnej Európy. Ďalej ale pri obchodných transakciách nerozlišuje, aký je pôvod techniky," povedal pre Aktuality.sk hovorca spoločnosti Andrej Čírtek. "Technika patrí Excaliburu a bývalý vlastník alebo používateľ už väčšinou nezohrávajú rolu," reagoval na otázku, či boli niektoré z tankov T-72 M1, bojových vozidiel pechoty alebo raketometov vyrobené v minulosti na Slovensku, alebo boli vo vlastníctve našej armády.

 

Ako ďalej píše portál, firma previezla výzbroj do Nigérie najväčším lietadlom na svete, sovietskym strojom Antonov An-225 Mrija, vyrobeným na Ukrajine. Informáciu o dodávke celkovo 16 vozidiel priniesol český spravodajský server iDnes. Čírtek ju pre Aktuality.sk potvrdil s tým, že otázku cieľovej destinácie nechcel z bezpečnostných dôvodov komentovať.

 

Časť techniky, ktorú dodala česká spoločnosť Excalibur Group do Afriky, prešla generálnymi opravami a modernizáciou na Slovensku. Tieto práce zabezpečila MSM Martin, do ktorej český zbrojársky holding majetkovo vstúpil v roku 2009. Informáciu o úpravách tejto techniky potvrdil pre Aktuality.sk riaditeľ MSM Martin Marián Goga. Poznamenal, že nerobili na tankoch, ale inom druhu techniky, ktorá bola súčasťou tohto kontraktu. Nespresnil, o ktorú časť dodávky išlo.

 

Generálky sa uskutočnili v trenčianskom Vojenskom opravárenskom podniku, ktorý má martinská firma v dlhodobom prenájme. Všetky práce na spomínanej zákazke sa uskutočnili na základe platných licencií príslušných rezortov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona