Vojenská prehliadka na Červenom námestí bude jedna z najväčších z dejinách osláv

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 09:58 • 2 min
Vojenská prehliadka na Červenom námestí bude jedna z najväčších z dejinách osláv

MOSKVA - V Deň víťazstva nad fašizmom, 9. mája, si v Rusku uctia obete druhej svetovej vojny minútou ticha hneď dvakrát: prvýkrát dopoludnia počas slávnostnej vojenskej prehliadky na Červenom námestí v Moskve a druhýkrát o 18.55 h moskovského času, keď na federálnych televíznych okruhoch zaznie zvuk metronómu, ktorý sa v Rusku stal symbolom spomienky na padlých v druhej svetovej vojne.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra TASS, ktorá spresnila, že pripravovaná vojenská prehliadka na Červenom námestí bude jedna z najväčších v dejinách osláv Dňa víťazstva. Zúčastní sa na nej vyše 16.000 vojakov, 194 kusov pozemnej vojenskej techniky, 143 lietadiel a vrtuľníkov vrátane najmodernejších typov.

 

Naplánované je aj defilé dobovej techniky, pričom vojaci budú oblečení v historických uniformách.

 

Po Červenom námestí budú pochovať aj pozvané jednotky z Arménska, Azerbajdžanu, Bieloruska, Číny, Indie, Kazachstanu, Kirgizska, Mongolska, Srbska a Tadžikistanu.

 

Prehliadku bude priamo na námestí sledovať 2300 hostí, medzi nimi aj veteránov Veľkej vlasteneckej vojny z Ruska a ďalších republík bývalého Sovietskeho zväzu a zo zahraničia. Na prehliadke sa tiež zúčastní asi 30 šéfov štátov a vlád a lídrov medzinárodných organizácií.

 

Vzhľadom na pretrvávajúcu krízu na východnej Ukrajine a podiel Ruska na nej väčšina vrcholných politikov EÚ neprijala pozvanie na slávnostnú vojenskú prehliadku v Moskve, ale našli iný spôsob, ako si uctiť pamiatku obetí druhej svetovej vojny - vo svojej vlasti či v Rusku. Nemecká kancelárka Angela Merkelová napríklad do Moskvy zavíta, ale až 10. mája, keď položí kvety k Hrobu neznámeho vojaka pri kremeľských hradbách.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona