Vojenská posádka je podľa obyvateľov Serede súčasťou mesta od nepamäti

NETKY.SK • 1 August 2015, 14:39 • 2 min
Vojenská posádka je podľa obyvateľov Serede súčasťou mesta od nepamäti

SEREĎ - Vojenská posádka je podľa obyvateľov Serede súčasťou mesta od nepamäti. Konkrétne niekoľko desiatok rokov, od roku 1949, preto sa stala už jeho prirodzenou súčasťou. Kontakty so Ženijným práporom Pozemných síl OS SR, ktorý v seredských kasárňach sídli, označil súčasný primátor Serede Martin Tomčányi za intenzívne.

slovakia

left justify in out

"Naše vzťahy majú podobu v zastúpení predstaviteľov mesta na akciách práporu a recipročne na účasti veliteľa, členov jeho štábu a vojakov na podujatiach organizovaných mestom," uviedol Tomčányi pre TASR. Vojaci sa zúčastňujú na väčšine aktivít, akými sú brigády, kultúrne podujatia, akcie pre školy a podobne. Mesto im v rámci svojich možností podľa primátora vychádza tiež v ústrety, spolupracuje aj s organizáciou Zväz vojakov SR - klub Sereď a UN Slovakia - veteráni. "Veľmi pekným podujatím v ostatných rokoch býva spoločné organizovanie osláv Medzinárodného dňa detí v priestoroch vojenského areálu pri Váhu spolu s dobrovoľnými organizáciami, hasičmi, policajtmi, mestskou políciou, kynológmi, s ukážkami techniky a zásahov," povedal Tomčányi.

 

Primátor povedal, že v minulosti sa opakovane stávalo, no v posledných rokoch na to nebol dôvod, že vojaci boli nasadení pri záchranných prácach napríklad pri živelných pohromách. "Pomáhali u nás pri povodniach, pri evakuácii obyvateľov, v ostatných rokoch sme našťastie neboli konfrontovaní s potrebou pomoci pri živelnej udalosti. Je však dobrý pocit, že tu sú a v prípade naliehavej potreby aj v čase mieru môžeme s ich pomocou počítať," uviedol Tomčányi.

 

Nedávnu skúsenosť so ženistami zo Serede má len štyri kilometre vzdialená obec Vinohrady nad Váhom. Starostka Eva Hanusová požiadala v júli 2011 o pomoc, keď sa začal zosúvať svah nad dedinou. "Prišli zo Serede, ale aj Hlohovca a Nitry a boli u nás štyri dni. Vojaci ručne, lebo pre techniku to nebolo dostupné, vykopávali v blate rigoly, klčovali porast, odvádzali vodu. Bez nich by sme to nikdy neboli urobili, nemali sme na to ani sily, ani prostriedky. Sme im veľmi vďační," uviedla Hanusová pre TASR.

 

Že Ženijný prápor Sereď nemá od pomoci nikdy ďaleko, dokazuje aj udelenie ocenenia Vojenský čin roka 2014, v kategórii pomoc verejnosti. Získali ju za 30 rokov trvajúcu spoluprácu a podporu Domova sociálnych služieb (DSS) pre deti a dospelých Šoporňa – Štrkovec. Ženisti dvakrát ročne v dobrovoľnej zbierke darujú financie na potrebné skvalitnenie života klientov zariadenia. Teraz v júni pomohli pri organizácii Medzinárodných rybárskych pretekov pre mentálne postihnutých Zlatá rybka 2015, v marci odchádzali obohatení kultúrnymi zážitkami zo Štrkoveckej barónky – súťaže divadiel DSS Trnavského samosprávneho kraja.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona