Vojenská operácia líbyjskú krízu nevyrieši

NETKY.SK • 28 Jún 2011, 08:26 • 2 min
Vojenská operácia líbyjskú krízu nevyrieši

Vojenská operácia líbyjskú krízu nevyrieši

slovakia

left justify in out

img

Samotná vojenská akcia líbyjskú krízu nevyrieši, varoval dnes v Londýne čínsky premiér Wen Ťia-pao. Po rokovaniach s britským premiérom Davidom Cameronom povedal, že Čína podporuje pokusy nájsť politické riešenie pred výzvami na odstúpenie líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího po 42 rokoch pri moci.
      "Zahraničné vojská môžu na mieste vyhrať vojnu, ale ťažko môžu vyhrať mier. Z toho, čo sa udialo na Blízkom východe a v Afganistane, sme získali tvrdé ponaučenia," povedal reportérom na spoločnej tlačovej konferencii s Cameronom.
      Čína podľa jeho vyjadrenia stále podporuje rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN, ktorá autorizovala letecké útoky na Líbyu s cieľom ochrániť civilistov. Trval však na tom, že zúčastnené krajiny, medzi ktoré patrí aj Spojené kráľovstvo, musia dodržať prísne podmienky.
      Rusko obvinilo Britániu, Francúzsko a ďalšie krajiny NATO, ktoré sa podieľajú na líbyjskej operácii, z prekročenia mandátu.
      "Dúfame, že záležitosť Líbye bude vyriešená politickými, mierovými prostriedkami, aby sa zredukovali humanitárne škody a predovšetkým škody na nevinných civilistoch," povedal Wen.
      Uviedol, že Čína nedávno bola v styku s oboma stranami, s Kaddáfího režimom i vedením opozície vo východnej Líbyi.
      Čínsky premiér strávil v Británii tri dni, v ktorých navštívil aj Shakespearovo rodisko Stratford-upon-Avon.                  
      Obe krajiny počas návštevy podpísali obchodné dohody v hodnote 1,4 miliardy libier. Čína tiež ponúkla Británii pre zoo v škótskom Edinburghu dve pandy.
      Wen a Cameron však konštatovali, že Nemecko je v súčasnosti väčším obchodným partnerom Číny než Británia. Nemecká kancelárka Angela Merkelová privíta čínskeho premiéra v Berlíne dnes večer na slávnostnej večeri.
      Podľa vyjadrenia Camerona hovorili aj o porušovaní ľudských práv v Číne, čo však nevylučuje vzájomný obchod.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies