Vojenská koalícia zbombardovala v Iraku banku využívanú džihádistami z Dáišu

NETKY.SK • 13 Január 2016, 06:56 • 2 min
Vojenská koalícia zbombardovala v Iraku banku využívanú džihádistami z Dáišu

LONDÝN - Pri útoku vojenskej koalície vedenej Spojenými štátmi sa podarilo zničiť banku v irackom meste Mósul, ktorú využívala teroristická organizácia Islamský štát (IS), známa aj ako Dáiš. Informovala o tom dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Budovu banky zasiahli v pondelok dve bomby s hmotnosťou 900 kilogramov. Na videozázname zverejnenom džihádistami na internete vidno zničenú budovu. Koaličné sily už predtým zasiahli "jednu alebo dve" budovy, v ktorých Dáiš uskladňoval peniaze, tento úder je však dosiaľ najväčší, tvrdia americkí činitelia.

 

Stanica CNN doplnila, že útok bol vykonaný v obytnej oblasti, pričom americkí velitelia boli "vzhľadom na dôležitosť cieľa" pripravení počítať aj s približne 50 obeťami z radov civilistov.

 

Koalícia v pondelok zničila i dva veliteľské a operačné body, jedno taktické vozidlo a 20 bojových pozícií džihádistov.

Dáiš mesačne generuje podľa odhadov približne 80 miliónov dolárov z predaja ropy, rabovania a vydierania.

 

Koalícia vlani v októbri spustila vojenské ťaženie Prílivová vlna 2, zamerané na zosilnenie vzdušných útokov na ropné polia, rafinérie a tankery, ktoré extrémisti využívajú vo svoj prospech.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona