Vojakov, ktorí zneužívali detí v Stredoafrickej republike, prísne potrestajú

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 16:52 • 2 min
Vojakov, ktorí zneužívali detí v Stredoafrickej republike, prísne potrestajú

PARÍŽ - Francúzsky prezident Francois Hollande pohrozil prísnymi trestami vojakom, ktorým sa dokáže obvinenie zo sexuálneho zneužívania detí počas vojenskej misie v Stredoafrickej republike (SAR) v rokoch 2013 až 2014.

slovakia

left justify in out

 "Ak sa tieto informácie potvrdia, tresty budú prísne," povedal na margo škandálu, ktorý môže poškodiť reputáciu francúzskych vojenských misií v Afrike. O možnom zneužívaní sa dozvedela ako prvá ešte minulý rok OSN, ktorá následne informovala francúzske úrady. Prokuratúra aj ministerstvo obrany odštartovali vyšetrovanie, ktoré sa ešte neskončilo. Francúzskym úradom sa už však podľa nemenovaných zdrojov podarilo identifikovať niektorých vojakov, ktorí sa mali zneužívania detí dopustiť.

 

Podľa podozrení francúzski vojaci zneužívali deti, ktoré mali chrániť v rámci operácie Sangaris, od decembra 2013 do júna 2014 na letisku M'Poko pri hlavnom meste Bangui. Správa OSN o tejto kauze, ktorú zverejnil denník Guardian, uvádza, že do zneužívania asi desiatich malých chlapcov bolo zapojených 14 vojakov. Podľa zdroja išlo aj o vojakov iných národností. 

 

Francúzsko vyslalo pred necelými dvoma rokmi do Stredoafrickej republiky asi 2000 vojakov, ktorí pomáhali zastaviť ozbrojenými konflikt medzi kresťanskými milíciami a moslimskými povstalcami. Po francúzskej misii tam OSN rozmiestnila svoje mierotvorné jednotky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies