Vojaka z masakry v Afganistane bude obhajovať známy právnik zo Seattlu

NETKY.SK • 16 Marec 2012, 07:57 • 2 min
Vojaka z masakry v Afganistane bude obhajovať známy právnik zo Seattlu

Vojaka z masakry v Afganistane bude obhajovať známy právnik zo Seattlu - Krimi Uznávaný americký právnik John Henry Browne zo Seattlu vo štvrtok oznámil, že bude obhajcom vojaka armády USA, ktorý v Afganistane zabil 16 civilistov. K masakre v provincii Ka

slovakia

left justify in out

img

Uznávaný americký právnik John Henry Browne zo Seattlu vo štvrtok oznámil, že bude obhajcom vojaka armády USA, ktorý v Afganistane zabil 16 civilistov.
      K masakre v provincii Kandahár došlo cez víkend, obeťami boli väčšinou ženy a deti.
      Browne (65) bol aj obhajcom sériového vraha Teda Bundyho. Nedávno úspešne zastupoval Coltona Harrisa-Moora, ktorý získal medzinárodnú pozornosť ako "Bosý bandita" za to, na dvojročnom úteku pred justíciou kradol lietadlá, lode a autá.
      Brigáda vojaka, ktorého meno oficiálne zverejnené nebolo, je umiestnená na spojenej vojenskej základni Lewis-McChord, južne od Seattlu v americkom štáte Washington. Zatiaľ nie je známe, kde bude prebiehať súdny proces. Browne agentúre Reuters povedal, že vznesenie žaloby očakáva najskôr o niekoľko týždňov. Meno vojaka zverejnia až po tomto kroku.
      O vojakovi sa vie len to, že ide o 38-ročného seržanta, otca dvoch detí, ktorý odslúžil tri rotácie v Iraku. Browne oznámil, že vojak bol počas pôsobenia v Iraku dvakrát zranený a už nechel ísť na bojisko. "Povedali mu, že späť nepôjde, a potom mu povedali, že ide," dodal. 
      Právnik uviedol, že o svojom klientovi má len obmedzené množstvo informácií. V Iraku raz utrpel otras mozgu a raz vážne zranenie nohy. Browne sa vyjadril k niektorým správam, podľa ktorých mohol pri streľbe zohrať úlohu aj alkohol. Uviedol, že podľa informácií vojakovej rodiny problém s pitím nemal.
      Afganskí poslanci prišli s požiadavkou, aby vojaka súdili verejne v Afganistane - čo má zaručiť, že prípad sa nezametie pod koberec. Vyzvali prezidenta Hámida Karzaja, aby dovtedy prerušil všetky rokovania s USA. Americkí predstavitelia možnosť usporiadať proces v Afganistane nevylúčili.

Zdroj: TASR/AP, Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies