Vojaka so zranením hlavy už previezli na Slovensko

NETKY.SK • 9 August 2013, 13:40 • 2 min
Vojaka so zranením hlavy už previezli na Slovensko

BRATISLAVA - Slovenský vojak, ktorý sa v Nemecku liečil zo zranení hlavy, ktoré utrpel počas incidentu na vojenskej základni v afganskom Kandaháre, je už na Slovensku. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva obrany.

slovakia

left justify in out

Dnes po 12.00 pristálo na bratislavskom letisku americké lietadlo, ktoré ho z Nemecka previezlo. Vojak sa bude ďalej liečiť v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku. Jeho zdravotný stav sa v posledných dňoch výrazne zlepšil. Nevyžaduje už monitoring vitálnych funkcií a je definitívne mimo ohrozenia života. Súčasne bol začatý proces dlhodobej rehabilitačnej liečby. "Teší ma, že aj náš druhý ťažko zranený vojak je už z najhoršieho vonku. Jeho stav sa zlepšil natoľko, že lekári povolili prevoz domov na Slovensko, čo určite potešilo nielen jeho, ale aj jeho blízkych. Obom našim zraneným vojakom prajem mnoho síl a pokroky v ďalšej liečbe," uviedol minister obrany Martin Glváč.

Príslušník afganskej armády spustil 9. júla zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre streľbu z guľometu na skupinu slovenských vojakov. Pri incidente, ku ktorému došlo pri cvičení, zahynul čatár Daniel Kavuliak. Okrem zosnulého vojaka utrpeli ďalší dvaja ťažké a štyria ľahké zranenia.

Dvaja ťažko zranení slovenskí vojaci boli hospitalizovaní v americkej nemocnici v Landstuhle v Nemecku od 10. júla. Vojaka s priestrelom hrudníka previezli z americkej nemocnice do nemocnice v Ružomberku už koncom júla. "Ani u jedného z týchto pacientov sa zatiaľ nedá predpokladať dĺžka trvania liečby, oboch čaká dlhodobá rehabilitácia," uviedli slovenskí vojenskí lekári.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona