Vojaka s priestrelom hrudníka previezli do Ružomberka

NETKY.SK • 30 Júl 2013, 16:26 • 2 min
Vojaka s priestrelom hrudníka previezli do Ružomberka

BRATISLAVA - Ťažko zraneného slovenského vojaka s priestrelom hrudníka, ktorého zranil afganský útočník v Kandaháre 9. júla, dnes previezli z vojenskej nemocnice v nemeckom Landstuhle do Ústrednej vojenskej nemocnice v Ružomberku. Tu sa podrobí ďalšej liečbe. Ako ďalej informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, druhý z dvojice ťažko zranených vojakov zostáva v americkom zdravotníckom zariadení v Nemecku.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Martin Glváč hovorí, že aj na Slovensku bude vojak pod dohľadom špičkových lekárov. Jeho zdravotný stav je podľa vojenských lekárov po absolvovaní náročných operačných zákrokov stabilizovaný. "Zatiaľ však nie je možné určiť dobu ďalšej liečby, ktorú bude musieť absolvovať na Slovensku," cituje lekárov hovorkyňa v tlačovej správe. V prípade druhého zraneného vojaka lekári zatiaľ prevoz neodporúčajú. Jeho stav je však stabilizovaný. Po dohode s americkými lekármi bude zatiaľ pokračovať jeho liečba v Nemecku.

Dvaja ťažko zranení slovenskí vojaci boli v špičkovej americkej nemocnici v Landstuhle v Nemecku hospitalizovaní od stredy 10. júla. Zranenia utrpeli po útoku afganského vojaka na slovenských vojakov v Kandaháre. Útočník sa podľa medializovaných informácií volal Lambar Chán. Bol príslušníkom Afganskej národnej armády a na slovenskú jednotku zaútočil 9. júla v afganskom Kandaháre. Išlo o tzv. "green-on-blue" útok, keď „spojenec“ útočí na koaličné sily. Strieľal zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, kde práve mali výcvik slovenskí vojaci. O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii.

Útočník neskôr ušiel z afganského väzenia, na slobodu mu pomohol strážnik jeho cely. Dvojica predstierala, že zadržiavaný muž je chorý a potrebuje ošetrenie vo vojenskej nemocnici. Hnutie Taliban potvrdilo, že strelec bol naň napojený. Aktuálne zverejnili aj video s útočníkom, na ktorom Taliban útok na Slovákov oslavuje. Po zlyhaní afganských orgánov a následných oslavách teroristu bude podľa premiéra Roberta Fica použitie smrtiacej sily zo strany našich vojakov v podobných situáciách viac ako adekvátne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona