Vojak zajatý Talibanom prvýkrát vypovedal

NETKY.SK • 7 August 2014, 16:54 • 2 min
Vojak zajatý Talibanom prvýkrát vypovedal

WASHINGTON - Americký vojak Bowe Bergdahl, ktorého v máji po niekoľkých rokoch prepustilo afganské militantné hnutie Taliban, v stredu prvýkrát vypovedal pred vyšetrovateľmi.

slovakia

left justify in out

Počas ôsmich hodín armádnym dôstojníkom vysvetľoval okolnosti vedúce k jeho zatknutiu. Detaily jeho výsluchu však zatiaľ nezverejnili. Armáda teraz zisťuje, či nebol Bergdahl dezertérom, čo sú obvinenia, ktoré po jeho prepustení zazneli z úst jeho bývalých kolegov. Pentagon už predtým priznal, že Bergdahl pred svojím únosom nedovolene opustil základňu v afganskej provincii Paktíka, zatiaľ však nie je isté, či skutočne dezertoval. Vyšetrovanie by mali ukončiť do dvoch mesiacov.

 

Jediný známy americký vojak zadržiavaný v Afganistane militantným hnutím Taliban sa dostal na slobodu po tom, ako sa podarilo dohodnúť jeho prepustenie výmenou za piatich Talibancov zadržiavaných na americkej základni Guantánamo na Kube od roku 2002. Na celej operácii sa v spolupráci s americkou diplomaciou podieľal Katar, ktorý súhlasil s prijatím piatich väzňov. Bergdahl prežil vo svojom afganskom zajatí takmer päť rokov. Ak by sa informácie o Bergdahlovom dezertérstve potvrdili, museli by ho postaviť pred špeciálny vojenský súd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona