Vojak prepustený Talibanom bol dezertér, tvrdí jeho exkolega

NETKY.SK • 3 Jún 2014, 11:14 • 2 min
Vojak prepustený Talibanom bol dezertér, tvrdí jeho exkolega

WASHINGTON - Americký vojak Bowe Bergdahl, ktorého cez víkend po piatich rokoch zajatia prepustili militanti v Afganistane, bol "dezertér".

slovakia

left justify in out

Tvrdí to bývalý člen jeho jednotky, ktorý o tom napísal v utorok v rozsiahlom článku zverejnenom na portáli The Daily Beast. "Je v bezpečí a prišiel preto čas povedať pravdu," citujú americké médiá Nathana Bradleyho Betheu. "Pravda je, že Bergdahl bol dezertér a vojaci z jeho vlastnej jednotky zomreli počas pokusov nájsť ho," uviedol. Američania podľa neho v auguste a septembri 2009 po Bergdahlovi intenzívne pátrali, pričom počas týchto operácií prišlo o život šesť vojakov. Podobné výpovede priniesla aj spravodajská televízia CNN. Ak by sa informácie o Bergdahlovom dezertérstve potvrdili, museli by ho postaviť pred špeciálny vojenský súd.

 

Jediný známy americký vojak zadržiavaný v Afganistane militantným hnutím Taliban je už na slobode po tom, ako sa podarilo dohodnúť jeho prepustenie. Na celej operácii sa v spolupráci s americkou diplomaciou podieľal aj Katar. Ten súhlasil s prijatím piatich väzňoch, ktorých Američania zadržiavali v kontroverznom zariadení na kubánskom Guantáname. Bola to hlavná podmienka členov Talibanu na prepustenie seržanta Bergdahla. Ten prežil vo svojom afganskom zajatí takmer päť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona