Vojak Manning sa ospravedlnil za poškodenie záujmov svojej vlasti

NETKY.SK • 15 August 2013, 09:15 • 2 min
Vojak Manning sa ospravedlnil za poškodenie záujmov svojej vlasti

FORT MEADE - Americký vojak Bradley Manning sa pred súdom ospravedlnil za poškodenie záujmov Spojených štátov, ktorého sa mal dopustiť poskytnutím utajovaných informácií webovej stránke WikiLeaks.

slovakia

left justify in out

"Ľutujem svoje činy, ktoré ublížili ľuďom. Ľutujem, že som poškodil Spojené štáty," vyhlásil Manning v stredu, v druhý deň svojej výpovede pred vojenským súdom, prebiehajúcim na základni Fort Mead v štáte Maryland. Nepokúšal sa zapierať, že utajované informácie zverejnil úmyselne, avšak tvrdil, že si neuvedomoval ich možný škodlivý dopad na bezpečnosť USA.

Súčasne s ospravedlnením 25-ročný vojak požiadal sudcu, aby mu dal šancu študovať v budúcnosti na vysokej škole a stať sa produktívnym občanom USA. Výpovedi sa prizeralo minimálne 46 zahraničných novinárov a 78 divákov. Mnohí z divákov mali oblečené čierne tričká s nápisom "Truth" (pravda), na znak toho, že Manninga považujú za bojovníka za pravdu a slobodu, všimla si agentúra AP.

Manningovi hrozí až 90 rokov väzenia za to, že počas svojho pôsobenia v Iraku v roku 2010 odovzdal serveru WikiLeaks viac ako 700.000 tajných dokumentov a videonahrávky z bojových operácií. V utorok si vojenský sudca vypočul výpovede expertov o Manningovom komplikovanom detstve v rodine alkoholikov v Oklahome a o extrémnom psychologickom tlaku, ktorý pociťoval v "hypermaskulinizovanej" americkej armáde. Vojak mal totiž údajne problémy so svojou pohlavnou identitou a cítil sa ako žena uväznená v mužskom tele. Podľa jedného z psychiatrov trpel tiež symptómami fetálneho alkoholového syndrómu a Aspergerovým syndrómom z radu autistických porúch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona