Vojačka dezertovala pred vojnou v Iraku, odsúdili ju na 10 mesiacov

NETKY.SK • 30 Apríl 2013, 10:08 • 2 min
Vojačka dezertovala pred vojnou v Iraku, odsúdili ju na 10 mesiacov

FORT CARSON - Vojačka americkej armády sa v pondelok priznala na súde k dezercii po tom, ako ušla do Kanady, aby sa vyhla odveleniu do Iraku. Slobodníčku Kimberly Riverovú odsúdili na desať mesiacov väzenia a prepustenie z armády pre zlé správanie.

slovakia

left justify in out

Tridsaťročná žena uviedla, že cítila rozčarovanie z americkej misie v Iraku, keď tam slúžila po prvý raz v roku 2006. Počas dvojtýždňovej dovolenky, ktorú v roku 2007 trávila vo vlasti, prekročila americko-kanadské hranice s cieľom vyhnúť sa ďalšiemu odveleniu do Iraku.

Riverová v Kanade podala žiadosť o trvalý pobyt, avšak imigračné úrady matke štyroch detí nariadili, aby krajinu opustila, inak jej bude hroziť vyhostenie. Ženu zatkli minulý rok na kanadsko-amerických hraniciach. Bola prvou americkou vojačkou, ktorá ušla do Kanady, aby sa vyhla druhému odveleniu do vojny v Iraku.

Počas vojny vo Vietname sa približne 90.000 Američanov uchýlilo do Kanady - väčšinou, aby sa vyhli odvodu do armády. Mnoho z nich dostalo trvalý pobyt, čo viedlo k získaniu kanadského občianstva. Väčšina sa však vrátila do USA po tom, ako vtedajší prezident Jimmy Carter vyhlásil amnestiu koncom 70. rokov.

Niektorí kanadskí politici tvrdia, že situácia je dnes iná, pretože vojnoví dezertéri z Iraku ako Riverová vstúpili do armády dobrovoľne, uvádza agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies