Vojaci vtrhli do domov v meste Hamá; tisíce ľudí vyšli do ulíc

NETKY.SK • 5 Júl 2011, 12:55 • 2 min
Vojaci vtrhli do domov v meste Hamá; tisíce ľudí vyšli do ulíc

Vojaci vtrhli do domov v meste Hamá; tisíce ľudí vyšli do ulíc

slovakia

left justify in out

img

Sýrski vojaci vtrhli dnes do domov v meste Hamá v čase, keď tisíce obyvateľov vyšli do ulíc, kde na protest proti tvrdému zásahu vlády voči nedávnym veľkým demonštráciám skandovali "Alah je veľký". Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov.
      "Najmenej 30 autobusov plných vojakov a bezpečnostnej polície vošlo dnes ráno do Hamá. Náhodne strieľajú v obytných štvrtiach," povedal do telefónu jeden z obyvateľov a majiteľ dielne, ktorý uviedol iba meno Ahmad.
      Dodal, že videl desiatky vojakov, ktorí obkľúčili dom v mestskej štvrti Mašá a zatýkali ľudí v ňom.
      Hamá so 650.000 obyvateľmi patrí k oblastiam, kde sa konajú najväčšie protesty proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. V piatok minulý týždeň sa na hlavnom námestí v Hamá konala zatiaľ najmasovejšia demonštrácia, na ktorej sa zúčastnili desaťtisíce ľudí.
      Podľa jedného z obyvateľov sa na hlavnom námestí aj v nedeľu večer zhromaždili tisíce ľudí napriek tomu, že do mesta prerušili dodávky elektrickej energie.
      Hamá bola tiež centrom sunnitského povstania, ktoré sa začalo v roku 1976. Brat vtedajšieho sýrskeho prezidenta Háfiza Asada tam poslal jednotky, ktoré na jar roku 1982 zmasakrovali odhadom 25.000-30.000 ľudí.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies