Vojaci tvrdia, že pláže v okolí Mariupola sú bezpečné, miestni sa boja ofenzívy

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 15:28 • 2 min
Vojaci tvrdia, že pláže v okolí Mariupola sú bezpečné, miestni sa boja ofenzívy

KYJEV - Obyvatelia prístavného mesta Mariupol na pobreží Azovského mora si môžu pokojne užívať pobyt na pláži a kúpať sa v mori a nemusia sa pritom obávať nastražených mín.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ubezpečilo ich o tom dnes vo svojom vyhlásení krízové centrum Obrana Mariupola.
     

Ako informovala agentúra Ukrinform, centrum reagovalo na množiace sa fámy, že slnenie sa na pláži a kúpanie v mori sú v Mariupole zakázané z dôvodu mín, ktoré sú na pobreží a v mori nastražené kvôli prebiehajúcemu konfliktu na východe Ukrajiny.
     

Podľa centra budú miesta, kde sú nastražené míny, označené alebo pri nich bude stáť ozbrojená stráž. "Ak občania nevidia žiadne zákazy, znamená to, že daný úsek pláže či mora je bezpečný," uvádza sa vo vyhlásení. 
     

Jediný zákaz sa vzťahuje na fotografovanie opevnených palebných postavení, ktoré sa nachádzajú na niektorých miestach pobrežia, a na ničenie zákopov. "Návšteva pláží zakázaná nie je," zdôraznilo centrum.
     

Velenie jednotiek, ktoré pôsobia v okolí prístavu Mariupol, v uplynulom období absolvovalo niekoľko stretnutí s miestnymi občianskymi aktivistami. Vysvetlili im, že všetky opatrenia na ochranu pobrežia majú za cieľ zabrániť výsadku protivníka - proruských separatistov - v meste Mariupol, ktoré je strategicky dôležitým bodom, mnohokrát bolo terčom ostreľovania a niekoľkokrát sa hovorilo o pripravovanom útoku protivládnych síl.
     

Obavy z ofenzívy ovládli mesto aj teraz, najmä po tom, ako sa z okolia neďalekej obce Šyrokyne prakticky denne ozýva delostrelecká paľba. 
     

Miestni obyvatelia sú presvedčení o tom, že útok proruských separatistov na Mariupol by definitívne pochoval mierové protokoly z Minska, ktorých cieľom je urovnať ozbrojený konflikt na východe Ukrajiny. Ten si za viac ako rok svojho trvania vyžiadal už vyše 8000 obetí na životoch. Západní politici už tiež varovali, že pokusy separatistov o dobytie Mariupola by mali zničujúci dopad na diplomatické snahy o ukončenie krízy, napísala pred niekoľkými dňami agentúra Bloomberg.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies