Vojaci sa môžu tešiť, do roku 2029 by mali mať 485 nových vozidiel

NETKY.SK • 17 Máj 2017, 14:44 • 2 min
Vojaci sa môžu tešiť, do roku 2029 by mali mať 485 nových vozidiel

BRATISLAVA – Vojaci by mali mať k dispozícii nové obrnené vozidlá. Vláda dnes odsúhlasila materiáli ministerstva obrany o zabezpečení bojových obrnených vozidiel 8x8 a bojových obrnených vozidiel a viacúčelových taktických vozidiel 4x4. Spolu by malo ísť do roku 2029 o 485 vozidiel a celkové náklady na tieto projekty rezort odhaduje na približne 1,2 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Minister obrany Peter Gajdoš na tlačovej besede zdôraznil, že ide o jeden z najdôležitejších dokumentov pre ozbrojené sily od roku 1993.

 

"Pôjde o modernizáciu pozemných síl, v minulosti sme sa sústredili viac na vzdušné sily. Modernizácia musí byť v rovnováhe, zásadnú obmenu potrebuje aj technika pozemných síl," uviedol a na vysvetlenie dodal, že súčasným bojovým vozidlám pechoty sa končí životnosť.

 

Ministerstvo záujem o toto prezbrojenie avizovalo už v Bielej knihe o obrane SR, ktorú schválila vláda minulý rok v septembri. Analytik Jaroslav Naď označil tento projekt za veľmi ambiciózny. Odráža podľa neho ale reálnu potrebu modernizácie pozemných síl, ktorá bola dlhodobo zanedbávaná.

Vláda zaviazala ministerstvo do konca roka predložiť na rokovanie návrh realizácie dodávok. Je záujem, aby pri projekte boli využité kapacity slovenského obranného priemyslu. Minister obrany ubezpečil, že má záujem na maximálne transparentom výberovom procese, ktorý bude v súlade s platnou legislatívou.

 

V materiáli sa vysvetľuje, že ministerstvo obrany bude všetky možnosti obstarania analyzovať a na základe záverov ich vyhodnotenia stanoví najvýhodnejší spôsob obstarania. "Jedným z rozhodujúcich kritérií bude efektívne zapojenie slovenského obranného priemyslu," zdôrazňuje sa v materiáli.

Rezort obrany predpokladá celkové odhadované náklady na prezbrojenie bojovými obrnenými vozidlami 8x8 na 417 miliónov eur s DPH, dodávky vozidiel sa predpokladajú v rokoch 2018 – 2024. Väčšina týchto vozidiel, a to 62, je určených pre mechanizované prápory.

 

Celkové odhadované náklady na projekt vyzbrojovania bojovými obrnenými a viacúčelovými taktickými vozidlami 4x4 sú približne 782,7 mil. eur s DPH. Obstarať by sa malo 404 kusov a vojaci by ich mali mať postupne k dispozícii v rokoch 2018 – 2029. Používať ich budú hlavne mechanizované prápory, prápor ISTAR, ale aj 5. pluk špeciálneho určenia či Vojenská polícia.

 

V prípade, že sa navrhované projekty budú realizovať, OS SR by mali získať novú bojovú techniku s modernými zbraňovými systémami, ktoré zodpovedajú požiadavkám kladeným na armády členských krajín NATO, uvádza sa v materiáli. Zároveň sa zastaví zaostávanie v celkovej sile i technologickej úrovni výzbroje používanej Ozbrojenými silami Slovenskej republiky a zabezpečí sa nárast bojových schopností, zdôrazňuje rezort obrany.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies