Vojaci, policajti i hasiči cvičili narušenie vzdušného priestoru

NETKY.SK • 27 Máj 2015, 17:29 • 2 min
Vojaci, policajti i hasiči cvičili narušenie vzdušného priestoru

BRATISLAVA - Vojaci, policajti i hasiči dnes spoločne cvičili zásah v prípade, že by slovenský vzdušný priestor narušilo neznáme lietadlo, ktoré nenadviazalo spojenie pri prekročení našich hraníc.

slovakia

left justify in out

Cvičili zásah stíhačiek MiG - 29, ktoré na pokyn veliteľa vzdušných síl prinútili toto lietadlo pristáť na letisku v Kuchyni, informovala agentúru SITA hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Na palube lietadla následne zasahovala protiteroristická jednotka ministerstva vnútra, vojaci z 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny, vojenskí policajti a chemici. Pripravení boli aj hasiči, ktorí zabezpečovali ochranu letiska. Zásah si vojaci, policajti a hasiči precvičili v rámci Zelenej vlny 2015, ktorá je druhou fázou cvičenia Slovak Shield.

 

"Mojou úlohou je tlačiť na vojakov, aby takýchto cvičení bolo čo najviac. A myslím si, že sa zhodneme, že iba toto je spôsob, ako dosiahnu potrebnú zručnosť. Systém ochrany vzdušného priestoru, ktorý si precvičili dnes, je tou najväčšou spôsobilosťou, ktorú naše vzdušné sily zabezpečujú v čase mieru,“ uviedol minister obrany Martin Glváč. Ako pripomenul náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim, okrem samotného prerušenia letu tým, že lietadlo donútili pristáť, si ozbrojené zložky precvičili i ďalšie spôsobilosti. "Mali sme možnosť vidieť činnosť EOD jednotiek, chemických jednotiek a aj požiarnych jednotiek, ktoré môžu pôsobiť aj pri akejkoľvek inej podozrivej činnosti. Naše špeciálne jednotky zase pôsobili v rámci tohto cvičenia v okolí Bratislavy a vo výcvikových priestoroch, kde sledovali podozrivé osoby či predávanie rôznych materiálov,“ vysvetlil.

 

Veliteľ Vzdušných síl OS SR Miroslav Korba zhodnotil, že vzdušné sily sú plne pripravené na ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky a sú plnohodnotne začlenené do integrovanej ochrany vzdušného priestoru NATO NATINAMDS.

 

Cvičenie Zelená vlna 2015 je druhou fázou série cvičení Slovak Shield 2015, ktoré vyvrcholí na jeseň v Centre výcviku Lešť. Cieľom Zelenej vlny je preveriť a zlepšiť schopnosť ozbrojených síl, naplánovať a riadiť operácie na riešenie všetkých druhov ohrozenia SR a NATO na strategickej úrovni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies