Vojaci počas povodní prepravili 1300 ľudí

NETKY.SK • 8 Jún 2013, 15:07 • 2 min
Vojaci počas povodní prepravili 1300 ľudí

BRATISLAVA - Na pomoc pri zvládaní povodňovej vlny na slovenskom úseku Dunaja nasadila armáda od pondelka 3. júna dodnes 301 vojakov. Vojaci plnili vrecia pieskom a pomáhali pri zabezpečovaní a spevňovaní hrádzí v Bratislave, Devíne a v Komárne. Prepravovali tiež obyvateľov, evakuovali materiál a dovážali stravu. Spolu vojenské autá prepravili takmer 1 300 ľudí a tiež veľké množstvo piesku. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková, na pomoc v ohrozených oblastiach nasadili šesť Tatier 815, trinásť Tatier 815VN a tri Tatry 815S3.

slovakia

left justify in out

Využívali sa aj dva stredné terénne automobily Aktis a jeden Land Rover. Pričom, spolu vojenské autá najazdili 4 371 km. Monitorovanie a pomoc poskytli aj tri armádne vrtuľníky Mi-17. Minister obrany Martin Glváč ocenil prácu všetkých vojakov, ktorí pri povodniach pomáhali. "Svoje úlohy si plnili a plnia naozaj profesionálne. Dnes predpoludním sme vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu ukončili činnosť kyvadlovej dopravy vojenskými Tatrami do Devína. V pohotovosti však naďalej zostáva viac ako 400 vojakov a 70 kusov techniky," cituje tlačová správa ministra obrany. Prácu vojakov vyzdvihol aj náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR generálporučík Peter Vojtek. Podľa jeho slov, vojaci veľmi flexibilne reagovali na aktuálne požiadavky. Vojteka teší ich ochota a nasadenie aj preto, lebo "v akútnych situáciách riešili aj neštandardné postupy, ktoré nie sú v nijakých plánoch". 

Pri povodniach pomáhali profesionálni vojaci z veliteľstva bratislavskej posádky, dopravného krídla Kuchyňa, vrtuľníkového krídla Prešov, hlohovského dopravného práporu, ženijného práporu pozemných síl Sereď, nitrianskeho 12. mechanizovaného práporu a protilietadlovej raketovej brigády Nitra. "Dnes od obeda pomáha päť vojakov odstraňovať v Devíne pieskové bariéry a v Komárne zostáva nasadených 42 vojakov," dodala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies