Vojaci hodnotili modernizáciu techniky, väčšina je spokojná

NETKY.SK • 7 September 2015, 12:17 • 2 min
Vojaci hodnotili modernizáciu techniky, väčšina je spokojná

BRATISLAVA - Proces modernizácie techniky a výzbroje Ozbrojených síl (OS) SR hodnotí pozitívne 73,7 percenta profesionálnych vojakov. Vyplýva to z interného výskumu vo vojenských útvaroch a organizačných zložkách celého rezortu obrany, o ktorom dnes informovala hovorkyňa ministerstva Martina Balleková.

slovakia

left justify in out

Výskum ukázal, že prebiehajúcu modernizáciu hodnotia pozitívne viac vojaci z útvarov, v ktorých sa modernizácia uskutočnila a tí, ktorí slúžia v ozbrojených silách dlhšie obdobie – 16 a viac rokov. "Je podstatné, že vojaci pri svojej práci vidia zmenu a vedia, že robíme maximum pre to, aby sme zlepšili ich pracovné podmienky," uviedol minister obrany Martin Glváč.

 

Z výskumu tiež vyplýva, že modernizáciu, ktorá prebieha v ozbrojených silách, zaznamenali aj vojaci slúžiaci v útvaroch, v ktorých sa doteraz ešte nemodernizovalo. Za oblasti, do ktorých by sa malo prioritne investovať, považujú vojaci výstroj, automobilovú techniku, ručné zbrane, bojové vozidlá a bojovú techniku.

 

Vojaci vyjadrili svoj názor aj na neočakávané previerky pohotovosti a cvičenia, ktoré sa minulý rok výrazne zintenzívnili. "Väčšina opýtaných sa zhodla v názore, že takéto previerky zlepšujú pripravenosť na plnenie úloh a považujú ich za dobrý spôsob overenia vycvičenosti a kvality jednotiek. Každý druhý respondent uviedol, že takéto neočakávané previerky by sa mali uskutočňovať častejšie," dodala Balleková.

 

Výskum bol zameraný aj na získanie názoru profesionálnych vojakov na to, do akej miery sú podľa nich ozbrojené sily pripravené na plnenie niektorých úloh v oblasti svojej pôsobnosti. Medzi respondentmi prevláda názor, že ozbrojené sily sú pripravené na plnenie väčšiny vybraných úloh, predovšetkým však na pomoc domácemu obyvateľstvu pri živelných pohromách a povodniach, na pôsobenie v zahraničných vojenských operáciách a na zásah pri možných masových konfliktoch na území Slovenska vyplývajúcich z extrémizmu alebo etnickej neznášanlivosti. Ako dodala Balleková, súbor respondentov bol reprezentatívny z pohľadu ich príslušnosti k druhu síl, hodnostnému zboru a pohlaviu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies