Vojaci dostali ďalšie nové terénne automobily

NETKY.SK • 21 Apríl 2015, 11:54 • 2 min
Vojaci dostali ďalšie nové terénne automobily

BRATISLAVA – Vojaci si dnes na ministerstve obrany prebrali 42 nových terénnych vozidiel Land Rover.

slovakia

left justify in out

Išlo o poslednú dodávku týchto vozidiel. V roku 2012 nahradilo staré vozidlá UAZ 70 nových landroverov a tento rok v januári prišla dodávka ďalších 28 automobilov. Slovensko týchto 140 automobilov nakúpilo za vyše 10 500 000 eur cez agentúru NATO pre podporu — NATO Support Agency (NSPA). Vojakom po odovzdaní nových vozidiel zostáva ešte 110 starých UAZ. Minister obrany Martin Glváč pri odovzdávaní automobilov zažartoval, že aj poľovníci a občianske združenia budú spokojní, lebo armáda bude teraz vyraďovať staré UAZ. Zároveň vyhlásil, že je to ďalší krok na znižovanie závislosti od akejkoľvek ruskej techniky.


Prvý zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Gajdoš spresnil, že 35 áut dostanú pozemné sily, šesť pôjde k 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline a jedno auto pôjde na Základňu mobilných a komunikačných systémov v Ružomberku. Výhodou nových terénnych vozidiel je, že majú nižšie prevádzkové náklady. UAZ má spotrebu v priemere 19 litrov benzínu na 100 km, nové terénne autá 11 litrov nafty na 100 km. Sú oveľa bezpečnejšie ako staršie automobily. Vozidlo uvezie deväť osôb alebo viac ako 1 000 kg materiálu. Výhodou je aj možnosť servisu kdekoľvek na svete a aj to, že sú zavedené v iných armádach NATO.


Tieto vozidlá nás generačne posúvajú o dve generácie dopredu, zdôraznil brigádny generál Daniel Zmeko. Používajú sa na výcvik jednotiek vysielaných do medzinárodného krízového manažmentu, pri pátracích akciách v ťažko dostupnom terénne, prevoze osôb a materiálu. Ľahko sa upravia v poľných podmienkach na použitie ľahkých ručných zbraní, dodal. Zmeko upozornil, že ich použili aj pri záplavách pri Devíne. Prechod v ťažkom teréne bol výborný. "Pri Devíne sme s týmto terénnym autom prešli tri kilometre v 1,2 metra vysokej vode," uviedol. UAZ slúžil v armáde viac ako 50 rokov a hovorilo sa, že dobrý UAZ a odvážny vodič prejde všade, ale to isté platí aj na toto vozidlo, myslí si Zmeko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona