Vojaci a policajti zo 6 krajín cvičili vo Viedni zásah proti teroristom

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 16:09 • 2 min
Vojaci a policajti zo 6 krajín cvičili vo Viedni zásah proti teroristom

VIEDEŇ - Špeciálne vojenské a policajné jednotky zo šiestich krajín sa zúčastnili v noci na stredu na protiteroristickom cvičení v rakúskej metropole Viedeň, ktorého dejiskom bolo jedno z miestnych nákupných centier. Po prvý raz tak mali možnosť nacvičovať zásah tohto druhu v reálnych podmienkach, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas a televízia (ORF).

slovakia

left justify in out

Akcia v rámci worshopu pod názvom Kombinované spoločné špeciálne operácie proti terorizmu (CJSOCT) bola zameraná na spoluprácu pri zásahoch v mestskom prostredí, pričom podľa vyjadrení rakúskeho ministra obrany Maria Kunaseka a veliteľa armádnej protiteroristickej jednotky plukovníka Horsta Hofera mala veľmi realistický scenár.

 

Nákupné centrum vo viedenskej časti Simmering bolo pri cvičení terčom teroristov, ktorí vtrhli dovnútra kričiac arabskú frázu "Alláhu akbar" (Boh je najväčší), začali zabíjať návštevníkov a následne sa zabarikádovali v predajni s viacerými rukojemníkmi. V budove sa ozývala streľba a účastníci predstierali paniku.

 

Vedúcu úlohu pri simulovanom zásahu prevzala rakúska jednotka tvorená 30 vojakmi, ku ktorej sa pripojilo 50 príslušníkov zahraničných špeciálnych útvarov či armádnych expertov z Dánska, Poľska, Nemecka, Spojených štátov a Švédska. Vojaci a policajti museli zabezpečiť okolie, získať prehľad o situácii v budove a primerane reagovať.

 

Medzinárodné cvičenia v rámci uvedeného workshopu prebiehajú na severovýchode Rakúska v dňoch 2.-13. apríla. Podľa plukovníka Hofera je cieľom preskúšať "pokiaľ možno veľa mysliteľných scenárov, ale aj takých, aké sa v podobnej forme naozaj odohrali".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies