Vojaci a policajti budú na výsluhové dôchodky robiť o 10 rokov dlhšie

NETKY.SK • 9 Január 2013, 11:10 • 2 min
Vojaci a policajti budú na výsluhové dôchodky robiť o 10 rokov dlhšie

Vojaci a policajti budú na výsluhové dôchodky robiť o 10 rokov dlhšie - Politika Vojaci a policajti, ktorí doposiaľ odslúžili menej ako päť rokov, budú mať zrejme nárok na výsluhový dôchodok o desať rokov neskôr ako ich predchodcovia. Noví príslušníci por

slovakia

left justify in out

imgVojaci a policajti, ktorí doposiaľ odslúžili menej ako päť rokov, budú mať zrejme nárok na výsluhový dôchodok o desať rokov neskôr ako ich predchodcovia. Noví príslušníci poriadkových síl by ho tak mohli začať poberať až po 25 rokoch štátnej služby. Vyplýva to z novely zákona o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov z dielne rezortu vnútra, ktorý vláda schválila na svojom dnešnom rokovaní. V prípade, že právnu úpravu odobrí aj parlament a podpíše prezident SR, účinnosť by mala nadobudnúť 1. mája 2013.

"Základným motívom celého tohto návrhu je, že si ozbrojenci budú platiť na svoje dôchodky viac a budú slúžiť dlhšie, od 15 do 25 rokov, v rámci jednotlivých prechodných období. Ale aj tieto opatrenia znamenajú, že si tento systém budú môcť užívať dlhé roky, nielen počas služby, ale najmä, keď si poctivo odrobia roky v armáde alebo v polícii," predstavil pred časom zmenu minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD).

Novela zohľadňuje aj požiadavku na valorizáciu penzií. Tá by mala byť u vojakov a policajtov rovnaká ako v civilnom sektore. Súčasne by mala byť diferencovaná počtom odslúžených rokov. Výsluhový dôchodok sa tak bude zvyšovať o pevnú sumu, ktorá sa stanoví výpočtom podľa zákonom zadefinovaného vzorca.

Popri predĺžení služby sa zmení aj výška poistného na sociálne zabezpečenie. Policajti a vojaci by mali platiť o dve percentá vyššie poistné, teda sedem percent. Zvýši sa aj odvod na výsluhové dôchodky pre služobný úrad, a to zo súčasných 17 na 20 percent.

Policajti a vojaci prijatí do služby po máji 2013 budú musieť byť v službe 13 rokov, namiesto súčasných piatich, aby im vznikol nárok na odchodné. Dlhšie budú musieť vojaci či muži zákona slúžiť aj pre získanie výsluhového príspevku. Ten dostávajú policajti pri uvoľnení, prepustení alebo uplynutí dočasnej štátnej služby. „Minimálna doba služby pre vznik nároku na výsluhový príspevok sa každý rok posúva o jeden rok z doterajších piatich na desať rokov,“ objasnilo ministerstvo.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona