Vodohospodárska výstavba ešte nevybrala dodávateľa na opravu Vodnej elektrárne Gabčíkovo

NETKY.SK • 11 December 2017, 11:04 • 2 min
Vodohospodárska výstavba ešte nevybrala dodávateľa na opravu Vodnej elektrárne Gabčíkovo

BRATISLAVA - Štátny podnik Vodohospodárska výstavba stále nevybral dodávateľa, ktorý zabezpečí generálnu opravu a modernizáciu Vodnej elektrárne Gabčíkovo (VEG).

slovakia

left justify in out

Medzinárodný tender, ktorý sa mal skončiť na konci novembra tohto roku, sa totiž predĺžil do konca januára budúceho roka. „K predĺženiu došlo z dôvodu požiadaviek potenciálnych uchádzačov o generálnu opravu Vodnej elektrárne Gabčíkovo. Vzhľadom na veľký rozsah technologických zariadení požadovali predĺženie lehoty, čomu musel podnik podľa platného zákona o verejnom obstarávaní vyhovieť,“ uviedla vedúca kancelárie generálneho riaditeľa Stela Ištvánfyová.

Časový plán generálnej opravy gabčíkovskej elektrárne by predĺženie tendra nemalo výrazne ovplyvniť, keďže ide o niekoľkoročnú investíciu. „Generálna oprava Vodnej elektrárne Gabčíkovo je plánovaná postupne za sebou na približne deväťročné obdobie. Je nutné dodržať zákonné termíny. Veríme v skorý výber dodávateľa a realizáciu generálnej opravy,“ dodala Ištvánfyová.

Štátny podnik Vodohospodárska výstavba začal s hľadaním dodávateľa, ktorý by pre neho zabezpečil modernizáciu Vodnej elektrárne Gabčíkovo, začiatkom septembra. Predpokladaná hodnota zákazky na generálnu opravu a rekonštrukciu elektrárne je 71,5 milióna eur. Predmetom zákazky je zhotovenie stavby Sústava vodných diel Gabčíkovo-Nagymaros, stupeň Gabčíkovo - generálna oprava a rekonštrukcia Vodnej elektrárne Gabčíkovo, vrátane inžinierskej činnosti, generálnej opravy turbogenerátorov, zdvíhacích a ďalších zariadení, opráv, respektíve obstarania nových zariadení, ako aj uvedenie do prevádzky.

Zariadenia gabčíkovskej elektrárne sú v prevádzke od roku 1992 a sú podľa štátneho podniku technicky a morálne opotrebované. Vodná elektráreň Gabčíkovo s celkovým inštalovaným výkonom 720 megawattov je najväčšou vodnou elektrárňou na Slovensku. Jej súčasťou je osem turbogenerátorov, ktoré boli postupne uvedené do prevádzky v rokoch 1992 až 1995.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies