Vodohospodári v Tatrách nasadili maximum techniky na obnovu dodávok vody v regióne

NETKY.SK • 25 Júl 2018, 17:35 • 2 min
Vodohospodári v Tatrách nasadili maximum techniky na obnovu dodávok vody v regióne

VYSOKÉ TATRY – Vodohospodári v stredu nasadili maximálny počet techniky na obnovu dodávok vody v oblasti Tatier. Stalo sa tak na základe požiadavky Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR, ktoré oslovilo agrorezort i Asociáciu vodárenských spoločností, aby spoločnými silami čo najskôr pomohli postihnutým obyvateľom.

slovakia

left justify in out

"V utorok (24.7.) v podvečerných hodinách sa na rezort obrátil starosta Ždiaru s vážnymi obavami a prosbou o pomoc. Podľa jeho slov zásobovanie pitnou vodou v obci je nedostatočné a obáva sa, aby sa nezačali využívať aj staré nepoužívané zdroje vody," vyhlásil minister životného prostredia László Sólymos (Most-Híd).

 

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) na jeho priamy pokyn nasadil maximálnu možnú techniku na práce na vodnom toku Javorinka s cieľom pomôcť k čo najrýchlejšej obnove dodávok pitnej vody pre obce Ždiar a Tatranská Javorina, čo je podľa rezortu absolútnou prioritou.

 

V prvých dňoch práce komplikovalo počasie a situácia v celom regióne, preto bol nasadený jeden stroj. V súčasnosti dostupné kapacity SVP budú nasadené práve na práce, ktoré pomôžu obnove dodávok vody do oboch obcí. Vzhľadom na dostupnosť a obmedzené priestorové pomery budú v tejto fáze nasadené dva veľké pásové bagre a obslužné nákladné vozidlo na práce v koryte a obnovu brehu v súčinnosti so Štátnymi lesmi Tatranského národného parku (ŠL TANAP). Tie doplnia ďalšiu techniku za účelom vytvorenia provizórneho násypu cesty.

 

"Pre plnú obnovu dodávok spraví SVP v čo najkratšom možnom čase maximum. No je potrebné plné nasadenie aj vodárenskej spoločnosti kvôli prácam na infraštruktúre a lesníkov pre opravu ciest," ozrejmil technickoprevádzkový riaditeľ SVP Pavel Virág.

 

Na prácu vodohospodárov musia podľa neho nadviazať aj ŠL TANAP a vodárenská spoločnosť, aby sa dodávky pitnej vody obnovili a dôležitá je v tomto prípade spolupráca všetkých subjektov. Rezort životného prostredia prostredníctvom svojich vodohospodárov pôsobí v regióne Vysokých Tatier od začiatku povodne, ktorá oblasť zasiahla minulý týždeň. Okrem ciest, mostov, lávok i turistickej infraštruktúry masa vody poškodila aj vodovod.

 

"Určite by som sa chcel poďakovať všetkým svojim kolegom a ďalším, ktorí sa do povodňových prác obratom zapojili. Chcem ubezpečiť všetkých obyvateľov regiónu, že rezort životného prostredia je s nimi a intenzívne pracuje so všetkým, čo ma k dispozícii," uzavrel Sólymos.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies