Vodohospodári rozbíjajú ľady v Turci a na Liptove pre hroziace povodne

NETKY.SK • 9 Január 2017, 14:27 • 2 min
Vodohospodári rozbíjajú ľady v Turci a na Liptove pre hroziace povodne

ŽILINA – Pre hroziace ľadové povodne vodohospodári priebežne rozbíjajú ľad na vodných tokoch najmä v Turci a na Liptove. Aby zabránili hromadeniu ľadových krýh v riekach Orava a Váh vypúšťajú viac vody z Oravskej priehrady a Liptovskej Mary.

slovakia

left justify in out

„Z každej vypúšťame približne trojnásobok bežného priemeru, čím otepľujeme vodu na sútoku riek Orava a Váh pri obci Kraľovany. Týmto preventívnym opatrením spomaľujeme tvorbu ľadu na spomínanom úseku,“ uviedol hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.


Pre nízke teploty sa na viacerých vodných tokoch nakopili ľadové kryhy, vodohospodári dnes zasahovali na Liptove vo Vyšnej Boci a v Partizánskej Ľupči.

 

„Na toku Ľubčianka v dôsledku nakopenia ľadov hrozilo vyliatie toku. Naši pracovníci dnes pomocou kráčajúceho rýpadla odstraňovali ľadové kryhy, ktoré tvoria prekážky v toku. Na Bocianke sa ešte v sobotu v dôsledku nakopenia ľadov vylial a voda z koryta toku. Pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku pomocou kráčajúceho rýpadla sprietočňovali tok, aby voda mohla odtekať. Dnes na približne 150-metrovom úseku zasahovalo kráčajúce rýpadlo a vozidlo UDS. Naši pracovníci situáciu monitorujú, v prípade potreby budú v prácach pokračovať aj v nasledujúcich dňoch,“ povedal Machava. Vodohospodári aktuálne monitorujú nakopené ľady aj na Čiernom Váhu a potokoch v obciach Liptovské Revúce a Kláštor pod Znievom.

 

„V najbližších dňoch na vodných tokoch neočakávame výraznú zmenu. Situáciu monitorujeme a v prípade potreby sme pripravení zasiahnuť,“ dodal hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Pavel Machava.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies