Vodohospodári rozbiehajú obnovu tajchu Červená studňa

NETKY.SK • 3 November 2014, 12:57 • 2 min
Vodohospodári rozbiehajú obnovu tajchu Červená studňa

BANSKÁ BYSTRICA - Investíciu zhruba 26-tisíc eur si vyžiada rekonštrukcia vodnej nádrže Červená studňa v Banskej Štiavnici, ktorú aktuálne rozbieha štátny Slovenský vodohospodársky podnik (SVP).

slovakia

left justify in out

Po Dolnohodrušskej vodnej nádrži a Veľkej Richňave je tak Červená studňa tretím historickým banskoštiavnickým tajchom, zapísaných spolu s Banskou Štiavnicou v zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, ktorý Slovenský vodohospodársky podnik v súčasnosti rekonštruuje.

 

Ako informoval hovorca SVP Martin Krno, prípravu na rekonštrukciu začali vodohospodári výrubom 88 nežiaducich náletových stromov, krovia a vyčistením zhruba 25 árovej plochy od buriny. Vodu z tajchu budú musieť vyčerpať ponad hrádzu prenosným čerpadlom, pretože výpustné zariadenie je nefunkčné. Potom bude potrebné vyťažiť okolo 1 300 kubických metrov pôdnych nánosov a tak sa dostať k výtokovému potrubiu, aby mohli zistiť príčinu jeho poškodenia a rozhodnúť o ďalšom postupe opravy. „V priebehu prvej polovice budúceho roka plánujú vodohospodári zrekonštruovať vtokový objekt, dnový výpust, výpustné potrubie, vybudovať bezpečnostný priepad na hrádzi, hrádzu spevniť, vyrovnať a zatrávniť, tak, aby sa táto malá, no totálne zdevastovaná vodná nádrž stala príťažlivým miestom priamo na vstupe do Banskej Štiavnice, ktoré je súčasne aj nástupným miestom turistických chodníkov, cyklotrás a bežkárskych tratí,“ uviedol Krno. 

 

Vodná nádrž Červená studňa bola postavená v roku 1754 a s nadmorskou výškou 787 metrov je druhou najvyššie položenou nádržou v Štiavnických vrchoch. Nachádza sa v intraviláne Banskej Štiavnice, blízko jej historického centra a je turistami často navštevovaným miestom. Za účelom jej rekonštrukcie ju mesto predalo tento rok štátnym vodohospodárom za mimoriadne zníženú cenu 3 050 eur, hoci podľa znaleckého posudku je jej hodnota 35 900 eur. Predaj Červenej studne a dvoch malých Komorovských vodných nádrží za zníženú cenu, spolu 4 500 eur, schválilo mestské zastupiteľstvo na jar ako prípad hodný osobitného zreteľa. „Údržba týchto vodných nádrží je odborne aj finančne náročná. Slovenský vodohospodársky podnik má vo svojom majetku a správe aj ostatné vodné nádrže a pre splnenie tohto cieľa lepšie podmienky ako mesto, čo sa týka odborného ako aj finančného zabezpečenia. Ide o historicky dôležité vodné diela, ktoré je potrebné udržiavať a zachovávať budúcim generáciám,“ uvádza sa v uznesení mestského zastupiteľstva. 

 

SVP má v súčasnosti vo svojej správe 23 historických banskoštiavnických tajchov, ktoré sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO. V posledných rokoch zrekonštruoval už 11 z nich, pričom využil prostriedky z eurofondov. Tajch Červená studňa rekonštruuje z vlastných zdrojov a vlastnými pracovníkmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies