Vodný slalom: Slováci po návrate z MS v Deep Creeku spokojní i sklamaní

NETKY.SK • 23 September 2014, 12:48 • 2 min
Vodný slalom: Slováci po návrate z MS v Deep Creeku spokojní i sklamaní

BRATISLAVA - Hoci na 36. majstrovstvách sveta slalomárov na divokej vode v americkom Deep Creeku obsadili v medailovej bilancii krajín štvrté miesto (1-1-2), slovenskí reprezentanti po príchode domov nežiarili spokojnosťou. Jediný cenný kov v olympijských disciplínach vybojovali pre národný tím Ladislav a Peter Škantárovci, ktorí skončili vo finále C2 na treťom mieste.

slovakia

left justify in out

Aj pre nich to však bolo menšie sklamanie, keď po uplynulej sezóne Svetového pohára, v ktorej dominovali a s prehľadom vyhrali celkovú klasifikáciu seriálu, vstupovali do pretekov ako favoriti. Pred svetovým šampionátom však postihli Škantárovcov nečakané zdravotné problémy, pre ktoré vynechali aj domáce majstrovstvá Slovenska. "Myslím si, že môžeme byť spokojní vzhľadom na okolnosti, aké tomu predchádzali. Šampionát bol skutočne veľmi náročný, vôbec to tam nebolo ideálne. Navyše, neboli sme v optimálnej forme, trápili nás zdravotné problémy. Dva týždne pred MS sme netrénovali, počas podujatia som ochorel aj ja a tak patrí veľká vďaka nášmu lekárovi,  ktorý nás udržal v takom stave, aby sme mohli napokon štartovať," uviedol po príchode do Bratislavy Peter Škantár a na margo kvality trate dodal: "Z finálovej trate som bol sklamaný. Niektoré kombinácie bránok boli pre našu kategóriu C2 takmer nezjazdné. V strede boli štyri prejazdy a šanca, že vám sadne voda vo všetkých štyroch, bola takmer nulová. Pohoreli tam mnohí favoriti. Trať však bola pre všetkých rovnaká. Do cieľa sme prišli totálne vyčerpaní, dali sme do toho maximum. Tajne sme dúfali, že by to zlato mohlo vyjsť, ale aj bronz nás teší." Škantárovci tak obhájili bronz z posledného šampionátu v Prahe, celkovo majú bratranci v zbierke už štyri individuálne medaily z majstrovstiev sveta. V roku 2009 boli v španielskom Seu d'Urgell strieborní, na posledných troch šampionátoch zase bronzoví.

 

Podľa vlastných slov "na 49 percent" bol s výsledkom z podujatia v štáte Maryland spokojný Michal Martikán. Historicky najúspešnejší slovenský reprezentant sa vrátil domov s cenným kovom z trinásteho svetového šampionátu v rade. Dvojnásobný olympijský víťaz síce vypadol v semifinále C1, ale v pretekoch hliadok 3xC1 spolu s Alexandrom Slafkovským a Matejom Beňušom triumfovali a obhájili titul majstrov sveta. Slováci boli krátko po pretekoch druhí, ale po proteste vedúceho výpravy SR Róberta Orokockého, keďže rozhodcovia započítali ako chybný aj prejazd Beňuša cez devätnástu bránku, ktorú rozhýbal Slafkovský, arbitri po 45-minútovej rozhodli v prospech slovenského tímu a zmenili výsledky. "Vlani po MS v Prahe som povedal, že ak opäť zvíťazime v pretekoch hliadok, bude to taký menší zázrak. Samozrejme, mám veľkú radosť z toho, že sa to podarilo, ale veľmi ma mrzí moja individuálna jazda, keďže som neuspel v snahe postúpiť do finále. Celá trať bola veľmi zvláštne postavená, pri niektorých bránkach sa voda veľmi rýchlo menila. Jednoducho som nestihol dobehnúť chyby, ktoré som urobil v priebehu pretekov. Veril som, že v Deep Creeku môžem uspieť, pretože som v tejto sezóne vyhral  Svetový pohár a na európskom šampionáte ma iba jemný šuch o bránku pripravil o titul. Žiaľ, nevyšlo to, ale celkovo som s uplynulým ročníkom spokojný," povedal Martikán, ktorý rozšíril svoju zbierku cenných kovov z majstrovstiev sveta na osemnásť (11-3-4). Spolu so Slafkovským a Beňušom natiahli sériu triumfov na MS v 3xC1 na päť, celkovo pre Slovensko vybojovali v hliadkach 3xC1 siedmu zlatú a celkovo ôsmu medailu (7 - 0 - 1).

 

Kajakárka Jana Dukátová cestovala na svetový šampionát po rovnako úspešnej sezóne ako jej krajan Martikán. V celkovej klasifikácii Svetového pohára obsadila druhé miesto a hotovala sa na pódiové umiestnenie aj v USA. Nevydarila sa jej však semifinálová jazda, keď na postup medzi desiatku najlepších jej chýbalo 45 stotín sekundy. Celkovo skončila na 13. mieste. "Boli to také zvláštne majstrovstvá. Trať v Deep Creeku nie je mojou obľúbenou a nesadla mi ani v priebehu šampionátu. Bránky boli podľa mňa zle rozložené, bolo to viac menej na náhodu, veď v priebehu pretekov povypadávalo aj viacero favoritiek z iných krajín. Záver trate bol kostrbatý, niektoré kombinácie bránok boli šialené, veľmi náročné to bolo okolo 18. a 19. bránky. Na finále mi chýbalo 45 stotín, čo ma veľmi mrzí. Najmä vzhľadom na to, že vo Svetovom pohári sa mi darilo a  dobrý výsledok som chcela dosiahnuť aj v USA. Teraz ešte prevláda sklamanie, ale onedlho si sadneme a sezónu zhodnotíme po celkovej stránke," nechala sa počuť Dukátová.
      
Medaily Slovákov na MS v Deep Creeku (1-1-2)
zlato: hliadka 3xC1 (Martikán, Slafkovský, Beňuš)
striebro: hliadka 3xC2 (Hochschornerovci, Škantárovci, Kučera - Bátik)
bronz: Škantárovci v C2, hliadka 3xK1ž (Kaliská, Dukátová, Nevařilová)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona