Vodný slalom-ME: Päť zlatých medailí vyvolalo zdesenie u konkurencie

NETKY.SK • 17 August 2010, 07:21 • 2 min
Vodný slalom-ME: Päť zlatých medailí vyvolalo zdesenie u konkurencie

Vodný slalom-ME: Päť zlatých medailí vyvolalo zdesenie u konkurencie

slovakia

left justify in out

Aj keď si to konkurencia otvorene neprizná, deväť vzácnych kovov na 11. ME slalomárov na divokej vode v Čunove (5-2-2) vyvolalo u nej zdesenie. Prirovnať by sa dalo aj k OH v Pekingu, keď slovenské lode sa trikrát postavili v individuálnych kategóriách na víťazný stupeň. Neustále si hrajú víťaznú pesničku a vôbec nepôsobia 'obohrato'. S elegantným šarmom dávajú na známosť, kto je v penivých perejách pánom.
Pred ME v Čunove si ťažko niekto predstavoval, že sa pokorí ďalšie rekordné číslo. S bilanciou deviatich vzácnych kovo (5-2-2) historický účet na šampionátoch starého kontinentu vzrástol na rovných 60 (31-17-12). Čunovský kanál Slováci dokonale skrotili a obdivuhodne sa naladili na septembrové MS v slovinskom Tacene.
Nebol to však len úspech samotných slalomárov. Čunovo po júnových záplavách a zrušení šampionátu sa nevzdalo a inšiprujúce faktom, že o rok sa na kanáli uskutoční svetový šampionát, si druhýkrát vyskúšalo svoje renomé. V konečnom dôsledku nikto neľutoval a aj keď sa v úspornom režime nejaké provizória vyplavili na povrch, Slovensko nezlyhalo ani v organizátorskej podobe.
Ďalšími, ktorí prispeli do medailového mlyna, boli tréneri, najmä tých slalomárov, ktorí najviac vyčnievali. So zlatou kajakárkou, striebornou singlistkou a bronzovou v kajakárskych hliadkach Janou Dukátovou sa spája kouč Róbert Orokocký, s jediným obhajcom titulu singlistom Michalom Martikánom zasa jeho otec Jozef Martikán.
Róbert Orokocký sa medailí pri Jane Dukátovej namaškrtil. "Kajakárske zlato chutí najsladšie, matematicky sme boli vzorom gradácie, s bronzom v hliadkach, striebrom v singli a zlatom v kajaku. Jana elegantným spôsobom dominovala, vyhrala o vyše štyri sekundy, bez nejakých pochybností."
Obdivuhodnú eleganciu si Jana Dukátová vo svojej kariére osvojila, aj keď ju predtým občas nedotiahla do finálneho efektu. Róbert Orokocký: "Je jedna z najrýchlejších na svete a keď jej vyjde deň, súperky to majú veľmi ťažké. Videli sme teraz, keď sa doslova utrhla od ostatných."
Premiérové zlato na MS v pražskej Troji, premiérové individuálne aj v Čunove na ME, ponúka sa paralela porovnania. "Pocity mám skoro rovnaké, uplynuli štyri roky  a čakalo sa na ďalší veľký úspech," povedal R. Orokocký. "Vnímam ho rovnako intenzívne ako prvýkrát v Prahe. Aj o tri týždne v slovinskom Tacene na svetovom šampionáte sa žiada pokračovať v medailovom ťažení, to je pochopiteľné, motivácia sa znásobuje."
Nad Janou Dukátovou sa vytvorila podľa slov R. Orokockého vodácka gloriola. "Tohto roku sa na tréningoch ukazuje absolútne v najlepšej forme, neustále ju potvrdzuje na všetkých pretekoch. Skúsime v tomto trende vydržať ešte mesiac, aby celú sezónu elegantne vyšperkovala."
Úžasná bilancia, vyvolávajúca zdesenie v konkurencii, takto vníma Róbert Orokocký, vedúci celého družstva reprezentácie, účinkovanie Slovákov v Čunove. "Až sa bojím, aby sa nezačali vymýšľať nejaké pravidlá proti nám. Zjavne sa to konkurencii zatiaľ nedarí. Sme famózni, singlkanoisti tým, čo dokázali, nastavili ťažko zopakovateľnú latku úspešnosti."
Jozef Martikán so skúseným trénerským okom vedel, že na jeho syna Michala už ťažko niekto siahne, keď dopádloval do cieľa. "Možno Saša Slafkovský, podľa jeho semifinálovej jazdy. Tá zlatá Michalova nebola najhoršia, stačila na titul, čo bolo v danom momente rozhodujúce."   Aj diváci na brehu vnímali, že v perejách sa objavujú väčšinou lode s nápisom 'Vajda'. "Bol to hrejivý pocit, dosť nás to teší, dokonca prišli za mnou úplne neznámi diváci a zablahoželali nám," radoval sa Marcel Vlada, vo firme rovnomenného názvu spolu s bratom Reném tvorca slalomárskeho 'nádobíčka'. "Vnímali naše lode na vode a spojili si ich s naším stanom na brehu. Spoločná komunikácia so slalomármi posúva náš vývoj vpred, bez nich by naše lode neboli tam, kde sa nachádzajú."
Nálepka 'vajdoviek' sa ponúka - bleskové lode. "Vývojový tím pracuje nonstop, blíži sa londýnska olympiáda, mení sa veľa konštrukčných vecí," popisuje ruch vo firme Marcel Vajda. "Tréner Peter Hochschorner medzi nás do dielne zavíta skoro každý deň. Pracujeme na úplne novom modeli a týka sa to aj Michala Martikána. Mení sa technika, ťažisko lode, slalom sa neustále zrýchľuje, konkurecia dobiedza. Na septembrových majstrovstvách sveta v slovinskom Tacene už budeme predstavovať nové typy, ktoré by mali byť na OH v Londýne víťazné. "
Vo firme vypracovali, ako povedal Marcel Vajda, presný časový harmonogram vývoja. "Kajak budeme dotvárať až po prvých tréningoch v Londýne a na predolympijských pretekoch. Pre Michala Martikána a Hochschornerovcov už nové modely pripravujeme, menia sa niektoré ťažiská v lodi a nábehové špice, aby sa loď zrýchlila pri naskakovaní na veľké vlny. Výtlak lode posunieme viac dozadu, a tým sa loď zrýchli v protiprúdoch."
Absolútne čísla na trhu sú pri 'vajdovkách' pozoruhodné a potvrdil ich aj Marcel Vajda. "Zásobujeme skoro celý svet a len s vypätím síl stíhame. Aj ma prekvapilo, že konkurencia na nás viac nedobiedza, možno sedemdesiat percent trhu na špičkovej úrovni, a to som trochu skromný, obsadzujeme našimi loďami. Konkurencia sa určite nevzdala, no mala by sa zobudiť."
Medailový záber slovenského slalomu bolo kolektívne dielo viacerých, nad ktorým sa vynímal husársky kúsok singlistov so všetkými troma medailami a aj dvojboj zlatej kajakárky a striebornej singlistky Dukátovej pri stíhaní programu a časovom strese. A to netreba zabúdať na niektoré nepríjemné príhody, ktoré opantali najmä trojnásobných olympijských víťazov deblistov Hochschornerovcov. Aj v tomto sa však prejavuje úžasná sila tohto športu, ak niekto zlyhá, druhý ho zastúpi. Hochschornerovcov tentoraz nahradili na piedestáli bratanci Škantárovci, zranenú kajakárku Kaliskú dokonale zastúpila Jana Dukátová a aj kajakári sa nedali s dvoma finálovými priečkami a životným úspechom 4. Tomáša Mráza zahanbiť. "Trápil som sa s ním od desiatich rokov, už som aj pochyboval, no ovocie driny sa dostavilo," povedal so slzami v očiach jeho otec a tréner Peter Mráz.
Medaily na ME v Čunove získali:
5x zlato: Michal Martikán (C1), Jana Dukátová (K1), Ladislav a Peter Škantárovci (C2), Katarína Macová (C1), hliadka 3xC1 (Michal Martikán, Matej Beňuš, Alexander Slafkovský
2x stiebro: Matej Beňuš (C1), Jana Dukátová (C1)
2x bronz:Alexander Slafkovský (C1), hliadka 3xK1 ženy (Jana Dukátová, Dana Beňušová, Gabriela Stacherová    

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies