Vodný slalom: Hochschornerovci po zisku bronzu v C2 sklamaní

NETKY.SK • 3 August 2012, 07:08 • 2 min
Vodný slalom: Hochschornerovci po zisku bronzu v C2 sklamaní

Vodný slalom: Hochschornerovci po zisku bronzu v C2 sklamaní

slovakia

left justify in out

img

Slovenskí vodní slalomári bratia Pavol a Peter Hochschornerovci získali na OH 2012 v Londýne bronz v C2. Trojnásobní olympijskí šampióni v tejto disciplíne z OH 2008 v Pekingu, OH 2004 v Aténach a OH 2000 v Sydney skončili v areáli Lee Valley White Water Centre na treťom mieste so stratou 1,87 s na Britov Tima Baillieho a Etiennea Stotta, triumf domácich farieb spečatili ziskom striebra David Florence s Richardom Hounslowom.
Hochschornerovcov vo finále pripravil o zisk unikátneho štvrtého olympijského zlata ťuk na šestnástej bránke. Bratislavské dvojičky sa postarali o tretí bronz pre Slovensko na londýnskych hrách. Ich kolega z divokej vody Michal Martikán vybojoval v utorok kov rovnakého lesku v C1, v nedeľu sa o prvú medailu zaslúžila skeetarka Danka Barteková. Získať zlato v tej istej individuálnej disciplíne na štyroch OH za sebou sa doposiaľ podarilo iba trom športovcom. Tým posledným bol americký atlét Carl Lewis, ktorý triumfoval v skoku do diaľky na OH 1984 v Los Angeles, OH 1988 v Soule, OH 1992 v Barcelone i OH 1996 v Atlante.
Hochschornerovci postúpili do šesťčlenného finále z druhého miesta, keď za Florenceom a Hounslowom zaostali o 11 stotín. Slovenskí deblisti si pripísali dve trestné sekundy za ťuk na piatej bránke, v ďalšom priebehu trate však zajazdili čisto. Prekvapením bolo vypadnutie úradujúcich majstrov Európy Čechov Jaroslava Volfa s Ondřejom Štěpánkom. Vo finále nasadili Briti Baillie s Stottom veľmi vysokú latku, ktorú sa už nepodarilo nikomu prekonať. Previedli čistú jazdu a vo finiši boli rýchlejší ako ostatné lode. Hochschornerovci boli po zaváhaní na 16. bránke v cieli strieborní, predstihli ich však ešte Florence s Hounslowom a v areáli vypukol ošiaľ britskej radosti.
Slovenskí reprezentanti boli v cieli sklamaní, že sa im nepodarilo získať štvrté zlato. "Som naštvaný sám na seba, že sme nepredviedli to, na čo sme mali. Sami sme si to pokazili, spravili sme chyby, ktoré nás odsunuli dozadu," povedal pre RTVS Peter Hochschorner. "Nešlo sa nám dobre od prvých brán. Nesadol nám začiatok, z toho pramenili aj ďalšie chyby. Príliš sme to tlačili a to sa v tomto športe nevypláva. Treba nechať loď plávať na vode a nie robiť proti tomu. Trápili sme sa počas celej jazdy, padol aj jeden ťuk, takže to nebola určite jazda na zlatú medailu." "Háčik" slovenskej deblovky Pavol Hochschorner na margo finálovej jazdy poznamenal: "Sme sklamaní, pretože určite všetci od nás očakávali zlato. Bola to pre nás ťažká trať, ktorá nám príliš nesadla, trápili sme sa od začiatku do konca. Keď sme na šestnástke ťukli a začal navyše fúkať nepríjemný vietor, obával som sa, že budeme bez medaily." Sklamanie neskrýval ani tréner a otec olympionikov Peter Hochschorner st. "Briti si išli svoje, na čo mali. Aj s dotykom brány sa dali zdolať. Zohralo úlohu, že trať bola priškrtená, menej technická, bola veľmi čitateľná a takýto charakter pri dotyku rozhodne."
Hochschornerovci si po londýnskych hrách so ziskom troch zlatých a jednej striebornej medaily upevnili pozíciu najúspešnejších slovenských olympionikov v ére samostatnosti. Už po Pekingu sa dostali aj na prvé miesto i v historickom rebríčku olympijských medailistov z radov rodákov. Na vedúcej priečke vystriedali uhorského plavca Zoltána Halmaja, ktorý nazbieral dve zlaté, štyri strieborné a dve bronzové medaily.

výsledky:
C2: 1. Tim Baillie, Etienne Stott (V. Brit.) 106,41, 2. David Florence, Richard Hounslow (V. Brit.) 106,77, 3. Pavol HOCHSCHORNER,
PETER HOCHSCHORNER (SR) 108,28, 4. Gauthier Klauss, Matthieu Peche (Fr.) 109,17, 5. Piotr Szczepanski, Marcin Pochwala (Poľ.) 110,51, 6. Hu Minghai, Šu Junrong (Čína) 112,85

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies